Sarlat

Sarlat is gelegen in het departement Dordogne, in de regio Aquitaine. Sarlat wordt door velen tot de mooiste dorpjes van heel Frankrijk gerekend. De officiële benaming van dit plaatsje is Sarlat-la-Canéda. De reden hiervoor is dat de twee plaatsjes Sarlat en het nabijgelegen La Canéda in het jaar 1965 zijn samengevoegd. Vanwege het feit dat dit plaatsje haar middeleeuwse karakter zo goed heeft behouden, worden er af en toe historische films opgenomen.

Sarlat

Geschiedenis van Sarlat

Sarlat beschikt over een rijke geschiedenis. Het plaatsje is oorspronkelijk ontstaan rondom een grote Benedictijnse abdij. Over de oorsprong van deze abdij is niets meer bekend. Wat wel bekend is, is dat de abdij deel uitmaakte van de zes grootste kloosters in de Perigord, samen met de abdijen van Paunat, Belvès, Saint Front Perigueux, Brantome en Terrasson. De regio Dordogne heeft veel te lijden gehad onder de verschillende invallen van de Vikingen. Zij plunderden verschillende plaatsen in de regio. Het plaatsje Sarlat is echter nooit ten prooi gevallen aan de Vikingen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het plaatsje uit de buurt ligt van de rivier de Dordogne, en de zijrivieren. Sarlat speelt een prominente rol ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het plaatsje is gelegen in een regio waar de strijd tussen de Fransen en de Engelsen hevig is. Dit is terug te zien in het grote aantal kastelen in de nabije omgeving, zoals bijvoorbeeld het kasteel Castelnaud. Ondanks het feit dat Sarlat werd beschermd door meerdere verdedigingswerken, en omringd was door een gracht, viel het plaatsje toch in Engelse handen. Na de Honderdjarige Oorlog verloren de omringende wallen en grachten hun functie, en werden zij gedempt.

Sarlat vandaag de dag

Ondanks het feit dat Sarlat te maken heeft gehad met de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog, zijn er vandaag de dag nog veel sporen uit de middeleeuwen zichtbaar in het plaatsje. Zo zijn er schitterende bouwwerken en monumenten met een middeleeuwse oorsprong te bewonderen. Op de pleintjes zijn verschillende gezellige restaurantjes aanwezig, waar je heerlijk kunt lunchen in de middeleeuwse sferen. Een bezoek aan dit bijzondere plaatsje is absoluut de moeite waard. Wanneer je door de middeleeuwse straatjes loopt, zul je begrijpen waarom Sarlat ook wel de ‘Parel van de Perigord’ wordt genoemd!

Sarlat

Sarlat bezoeken?

Zelf dit prachtige middeleeuwse plaatsje verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,422FansLike
276VolgersVolg
Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.