Limoux

Limoux is een stadje gelegen in de vallei van de rivier de Aude, in het gelijknamige departement. De stad is bekend vanwege de wijn, die hier op traditionele wijze bereid wordt.

Limoux

Geschiedenis van Limoux

Uit verschillende archeologische bodemonderzoeken is gebleken dat het gebied rondom het huidige stadje al sinds de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er verschillende potscherven en vuurstenen gevonden die dit vermoeden bevestigen. Ook is uit onderzoek gebleken dat Limoux oorspronkelijk is ontstaan op de heuvel Flassian, aan de rand van de stad. In de achtste eeuw na Christus werd er een kerk gebouwd aan de rand van de rivier de Aude. Langzamerhand ontstond er een klein dorpje rondom de kerk. De geschiedenis van deze stad en haar omringende omgeving is grotendeels verbonden met het Katharisme. De kruisvaarder Simon de Montfort kreeg van de katholieke kerk de opdracht om het Katharisme uit te roeien. In tegenstelling tot andere steden, viel Limoux zonder al te veel weerstand ten prooi aan de kruisvaarders. Nadat de kruisvaarders de stad veroverd hadden, werden er honderden Katharen veroordeeld voor ketterij, en vervolgens opgehangen. Later in de geschiedenis zou Limoux een relatief voorspoedige periode doormaken dankzij de textielindustrie. Dankzij de gunstige ligging van de stad, aan de rivier de Aude, was er veel handel mogelijk met andere steden. In het jaar 1348 kreegde stad Limoux, evenals veel andere steden in zuid-Frankrijk, te maken met de pest. Deze ziekte maakte meer dan 3000 slachtoffers onder de burgerbevolking van Limoux. Desondanks bleef de stad doorgroeien, mede dankzij de gunstige ligging.

Limoux vandaag de dag

Vandaag de dag is Limoux een leuke stad om te bezoeken. Zo wordt er ieder jaar een Carnavalsfeest georganiseerd in de stad. Ook zijn er talloze interessante bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Pont-Neuf de Limoux. Deze oude brug stamt uit de 18e eeuw na Christus. Ook zijn er op verschillende plekken in de stad nog overblijfselen zichtbaar van verschillende verdedigingswerken uit de veertiende eeuw. Ook de basiliek Notre-Dame de Marceille is absoluut een bezoekje waard. Deze basiliek is een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwstijl. Limoux is een goede uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Languedoc-Roussillon.

Limoux

Limoux bezoeken?

Zelf dit leuke plaatsje verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,421FansLike
276VolgersVolg
Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.