Lourdes

Lourdes is een dorp gelegen in de regio Hautes-Pyrénées. Het dorp is bekend als zijnde een bedevaartsoord.

Lourdes

Geschiedenis van Lourdes

Gedurende de 8e eeuw na Christus, vormde het stadje en zijn vesting het toneel van schermutselingen tussen de Moorse strijdheer Mirat, en Karel de Grote, koning van de Franken. Het leger van Karel de Grote had het leger van Mirat al enige tijd belegerd, maar de Moorse strijdheer weigerde zich over te geven. Volgens een legende zou een arend een vis voor de voeten van Mirat hebben laten vallen. Deze zou dit als een dusdanig slecht voorteken hebben gezien dat hij besloot het fort over te geven en zich te bekeren tot het christendom. Op de dag van zijn doop nam Mirat de naam Lorus aan. De naam Lourdes is hiervan afgeleid.
Tot aan het jaar 1858 was Lourdes een rustig en bescheiden provinciaal dorp, met ongeveer 4000 inwoners. Het fort werd bewoond door een infanterie garnizoen. Lourdes stond vooral bekend als het dorp waar mensen passeerden op weg naar de wateren bij Barèges, Cauterets, Luz-Saint-Sauveur en Bagnères-de-Bigorre. Maar op 11 februari vond er een gebeurtenis plaats die het voorheen zo rustige dorpje voor altijd zou veranderen.
Op 11 februari 1858 beweerde de 14-jarige Bernadette Soubirous, een meisje uit de omgeving, dat er een mooie dame voor haar was verschenen in de grot van Massabielle. De dame in kwestie zou zichzelf hebben geïdentificeerd als zijnde de ‘Onbevlekte Ontvangenis’. Vele gelovigen waren ervan overtuigd dat het hier om de Heilige Maagd Maria ging. De dame zou in totaal 18 keer verschenen zijn in de grot bij Lourdes. In 1864 werd er een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes gebouwd op de site.

Lourdes vandaag de dag

Sinds de verschijningen op die bewuste 11 februari 1858, is Lourdes uitgegroeid tot een van ’s werelds meest toonaangevende katholieke heiligdommen. Het aantal bezoekers aan het dorp, alsmede het aantal mensen dat de beroemde pelgrimstocht naar Lourdes aflegt, neemt ieder jaar toe. Vooral vanaf maart tot oktober komen pelgrims van over de hele wereld naar Lourdes om er te bidden, en zich te laven aan het bronwater van de grot waarvan gedacht wordt dat deze over heilzame kwaliteiten beschikt. Lourdes is een zeer bijzondere plaats die u absoluut gezien moet hebben!

Beeld van de Heilige Maagd Maria

Lourdes bezoeken?

Wilt u Lourdes zelf ervaren? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vakantiehuizen in Frankrijk
VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,417FansLike
274VolgersVolg
Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.