Pamiers

Pamiers is de grootste stad in het departement Ariège en ligt aan de gelijknamige rivier. De plaats is met name bekend vanwege haar drie prachtige klokkentorens en als geboorteplaats van Gabriel Fauré, een van de grootste Franse musici uit de negentiende eeuw.Pamiers

Geschiedenis van Pamiers

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de plaats Pamier dateert uit de vijfde eeuw na Christus. In het gebied rondom het hedendaagse Pamiers zijn ook overblijfselen gevonden van de Romeinse aanwezigheid, zoals bijvoorbeeld munten. Over de herkomst van de naam Pamiers bestaat onduidelijkheid. Enerzijds geloofd men dat de naam Pamiers afgeleid is van de Latijnse term ‘pannus’. Men geloofd dat toen Pamiers gesticht werd, haar nieuwe inwoners stukken land toegewezen kregen gemeten in ‘pams’, wat weer van de Latijnse term ‘pannus’ is afgeleid. Een andere verklaring voor de naam van de plaats heeft te maken met een kruistocht in de regio van Apamea, het hedendaagse Syrië. Roger II van Foix zou, na zijn thuiskomst, zijn nabijgelegen kasteel vernoemd hebben naar deze kruistocht: ‘Castrum Appamiae’, waar vervolgens de naam Pamiers van zou zijn afgeleid. De stad kent een rijke geschiedenis, waarin de twaalfde en dertiende eeuw na Christus gezien worden als de hoogtijdagen van Pamiers. In deze periode groeide de plaats uit tot een van de belangrijkste steden in de regio. In de zestiende eeuw brak er echter een zware periode aan voor de stad. Zo werd Pamiers drie jaar lang geteisterd door de pest, die vele slachtoffers maakte onder de burgerbevolking. Ook raakte een aanzienlijk gedeelte van de stad zwaar beschadigd als gevolg van de Godsdienstoorlogen. Ondanks deze rumoerige periode staat Pamiers vandaag de dag bekend als een van de mooiste plaatsen in het departement Ariège.

Pamiers vandaag de dag

Vandaag de dag is Pamiers een leuke plaats om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ariège. Met name haar mooie vestingkerk Notre-Dame du Camp en het place de la République zijn leuk om te bezoeken. Ook de kathedraal van Saint-Antonin is een bezoekje waard. In de binnenstad van Pamiers zijn vele leuke winkels en restaurants te vinden. Voor een uitgebreid bezoek aan Pamiers kunt u gerust een dag de tijd nemen. Tot slot is Pamiers een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Ariège, met tal van leuke bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de grot van Mas d’Azil en Rivière soutterraine de Labouiche in de omgeving!Pamiers

Pamiers bezoeken?

Wilt u deze leuke stad zelf verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Vakantiehuizen in Frankrijk
VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,423FansLike
276VolgersVolg
Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.