Camargue

De Camargue is een moerasgebied in de Provence. Het ligt aan de Middellandse Zee, en beslaat de hele Rhône delta. Het is een zeer vlak en waterrijk gebied met veel meren en lagunen. Het moerasgebied is toeristisch gezien vooral bekend vanwege de in het wild levende grijs-witte Camargue paarden, de zwarte stieren, en de roze flamingo’s.

Flamingo's in de Camargue

Geschiedenis van de Camargue

Door de eeuwen heen is het aanzien van de Camargue vrijwel voortdurend veranderd. De eeuwenlange invloeden van zowel zoet water uit de Rhône als het zoute water uit de Middellandse Zee gaven het gebied geleidelijk aan haar eigen geofysisch karakter. Door de vele overstromingen was het voor de locale bevolking, die voornamelijk van landbouw leefde, niet eenvoudig zich van voldoende voedsel te voorzien. Pas aan het eind van de 19e eeuw kreeg men het water grotendeels onder controle. In 1859 werd de eerste zeedijk aangelegd. Later, in 1869 werden de oevers van de Rhône ingedamd, waardoor het gebied minder vaak overstroomde. Na de Tweede Wereldoorlog begon de locale bevolking met het telen van rijst in het gebied. Er werden steeds meer immigratiekanalen aangelegd om meer land te kunnen ontzilten. Door alle inspanningen om het gebied geschikt te maken voor de landbouw, kwamen er echter ook nieuwe problemen. De Camargue werd, door alle aangelegde dijken en dammen, afgesneden van de natuurlijke instroming van water. Daarom werden er pompgemalen en irrigatienetwerken aangelegd.

De Camargue vandaag de dag

Vandaag de dag is de Camargue grotendeels een natuurgebied. Toeristen kunnen in de Camargue onder andere paardrijden, en zich vergapen aan de niet-bloedige stierengevechten, de zogenaamde Course Camarguaise, welke worden opgevoerd in de arena’s van Saintes-Maries-de-la-Mer en Mauguio. De ligging van de Camargue, tussen grote steden als Nîmes en Arles en de Middellandse Zee, is ideaal voor toeristen. Ondanks de aanpassingen door de mens, blijft de moerassige vlakte een indrukwekkend gebied om bijvoorbeeld per fiets te verkennen!

Een kanaal in de Camargue

De Camargue bezoeken?

Wilt u dit bijzondere gebied zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vakantiehuizen in de Provence
VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,422FansLike
276VolgersVolg

[adrotate group=”1″]

Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.