Gordes

Het dorp Gordes wordt door velen tot de mooiste dorpjes van Frankrijk geschaard. Het dorp ligt in het hartje van het regionale natuurpark de Luberon. Andere bezienswaardigheden in de nabije omgeving zijn bijvoorbeeld de okergroeve bij Roussillon, of de abdij van Sénanque.

Gordes

Geschiedenis van Gordes

Uit opgravingen blijkt dat er al sinds de steentijd mensen wonen op de rots waar Gordes op gebouwd is. De naam Gordes if afgeleid van het Keltische woord ‘Vordense’. De strategische locatie (bovenop een rots) werd op waarde geschat door de Romeinen, die hier een versterkt kasteel bouwden. Zo rond de 11e eeuw ontstond het dorp Gordes doordat er steeds meer mensen uit de nabije omgeving zich in de nabijheid van het kasteel vestigden.
Gedurende de middeleeuwen kreeg Gordes te maken met de plunderaars van Raymond de Turenne, en met de godsdienstoorlogen. Er wordt dan ook besloten om vestigingsmuren rondom het kasteel te bouwen. Hiervan zijn slechts nog enkele delen zichtbaar.
De 18e en 19e eeuw zijn zeer lucratief te noemen voor Gordes. De bevolking groeit snel, en de ambachtelijke nijverheid in het dorp zorgt voor rijkdom en werk.
In 1909 werd het dorp en haar omgeving opgeschrikt door een aardbeving. De sporen van deze aardbeving zijn nog goed zichtbaar in de kerk van het dorp.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Gordes een dorpje dat actief bijdroeg aan het Franse verzet. Op 21 augustus 1944 werd er een Duitse patrouille in de buurt van Gordes aangevallen door het verzet. De volgende dag, op 22 augustus 1944, kreeg het dorp te maken met represaille acties van de Duitse bezetter. De bevolking werd opgedragen om hun woningen in te gaan. Diegenen die te laat waren of niet meewerkten, werden in koele bloede doodgeschoten.

Gordes vandaag de dag

Vandaag de dag is Gordes een dorp dat op veel toeristische belangstelling kan rekenen. De aanwezigheid van meerdere parkeerplaatsen rondom bevestigen dit. Er zijn dan ook genoeg redenen om eens een kijkje te nemen in dit dorp. Van de smalle, geplaveide straatjes tot aan het bijzondere kasteel: er is genoeg te zien!

Gordes bezoeken?

Wilt u Gordes zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Vakantiehuizen in de Provence
VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

Volg ons

3,421FansLike
276VolgersVolg

[adrotate group=”1″]

 

Zonnigzuidfrankrijk.nl Nieuwsbrief
Schrijf u nu in om iedere maand de leukste vakantietips in Zuid-Frankrijk te ontvangen en maak automatisch kans op het winnen van een week gratis vakantie op vakantiepark Villa's du Verdon!
Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van Zonnigzuidfrankrijk.nl schrijft u zich tevens in voor de nieuwsbrief van Francecomfort.