Aquitaine

Aquitaine is een regio in het zuidwesten van Frankrijk, met als hoofdstad Bordeaux.Aquitaine De naam, die ‘waterrijk gebied’ zou betekenen is afgeleid van het Latijnse aqua (water).

Historie

De hedendaagse regio werd in 56 voor Christus veroverd door de Romeinen. De bewoners werden Aquitani genoemd. Het veroverde gebied, gelegen tussen de Loire en de Pyreneeën kreeg de naam Aquitania toebedeeld. In de vierde eeuw werd de provincie opgedeeld in Aquitania prima in het noordoosten, Aquitania secunda in het noordwesten, en Aquitania tertia in het zuiden.
In de vijfde eeuw kregen de Visigoten beide provincies toegewezen door de Romeinse keizer. Door de loop der eeuwen heen zou de regio nog meerdere malen van eigenaar wisselen.
Deze regio vormde tevens een aanleiding voor de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Eleonora van Aquitanië trad in het huwelijk met de Engelse Hendrik Plantagenet, die in 1154 koning van Engeland werd. Zuid-West-Frankrijk, de bruidsschat van Eleonora, werd vervolgens aan het Engelse koninkrijk toegevoegd.
Nadat de Fransen in 1450 Normandië terugveroverden op de Engelsen, viel Bordeaux in 1453 weer in Franse handen. De streek rondom Bordeaux, Gascogne, werd een zelfstandige Franse provincie in 1472 en zou dat blijven tot aan de Franse Revolutie.

Aquitaine vandaag de dag

Vandaag de dag geldt deze bijzondere regio als een gebied met een veelvoud aan leuke bezienswaardigheden. Vele hiervan hebben een historisch karakter, zoals bijvoorbeeld de prehistorische grot van Lascaux, of kasteel Castelnaud. Tevens beschikt de Aquitaine over een veelvoud aan golfbanen, waar zowel de amateurs als de professionals onder ons een balletje kunnen slaan. Naast het veelvoud aan golfbanen, zijn er ook talloze surf- en watersportmogelijkheden. Voor de fietsers onder ons ligt er een uitgebreid netwerk van fietspaden te wachten. Ook is er de prachtige Atlantische kust, bestaande uit circa 250 kilometer aan zandstranden. Tot slot is de regio rondom Bordeaux wereldberoemd vanwege de wijn. Een heerlijk glas wijn mag dan eigenlijk ook niet ontbreken gedurende uw vakantie in deze bijzondere regio!

Departementen van Aquitaine

Deze veelzijdige regio bestaat uit vijf departementen, namelijk Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques. Per departement zijn de leukste bezienswaardigheden en de mooiste plaatsen op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden en plaatsen in Aquitaine

In deze regio zijn vele mooie bezienswaardigheden en plaatsen te vinden. Per departement zijn deze op een rijtje gezet.

Vakantie in Aquitaine

Op zoek naar een leuke camping in deze streek? Of toch liever een charmant vakantiehuis? Wij hebben voor u de mooiste vakantiehuizen, de leukste campings en de meest comfortabele hotels in deze geliefde vakantiestreek inzichtelijk gemaakt.

Zonnig Zuid-Frankrijk