Abbaye de Sorde

Abbaye de Sorde, ook wel Abbaye Saint-Jean de Sorde genoemd, is een indrukwekkende abdij in het plaatsje Sorde-l’Abbaye, in het departement Landes. Deze voormalige benedictijnenabdij is een historisch monument en staat bekend als een van de mooiste abdijen in de regio.

Geschiedenis van Abbaye de Sorde

Het gebied rondom de abdij werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. De abdij werd gebouwd op de fundatie van een oude, Gallo-Romeinse villa. De locatie van Abbaye de Sorde was ideaal, te midden van zeer vruchtbare landen. De aanwezigheid van de abdij werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 975. Tijdens de middeleeuwen maakte de abdij een voorspoedige tijd door. Mede dankzij haar ligging, aan een van de bedevaartroutes naar Santiago de Compostela en de vruchtbare gronden vergaarde de abdij veel rijkdom.

Later in de geschiedenis, tijdens de Godsdienstoorlogen, werd de abdij nagenoeg volledig verwoest. Hoewel Abbaye de Sorde na de Godsdienstoorlogen weer volledig gerestaureerd werd, zou de abdij als gevolg van de Franse Revolutie leeg komen te staan. De abdij werd als steengroeve gebruikt door de lokale bevolking, die de stenen van de abdij gebruikten voor de bouw van huizen. Aan het einde van de twintigste eeuw werd de abdij geschonken aan de gemeente Sorde-l’Abbaye, waarmee het voortbestaan van de abdij werd verzekerd.

Abbaye de Sorde vandaag de dag

Vandaag de dag is Abbaye de Sorde een leuke bezienswaardigheid in het departement Landes. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze streek is een bezoekje aan deze mooie abdij absoluut de moeite waard. Wanneer u de abdij bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding, waarbij u alles te weten komt over de abdij en haar turbulente geschiedenis. Voor een uitgebreid bezoek aan deze abdij kunt u gerust een middag de tijd nemen. Tijdens uw bezoek kunt u onder meer de ondergrondse galerij bezichtigen. Deze ondergrondse galerij is meer dan 70 meter lang en is uniek in Frankrijk! Een bezoekje aan deze abdij is een onvergetelijke ervaring!

Abbaye de Sorde bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Landes ook interessant: