Abdij van Cadouin

De abdij van Cadouin is een grote abdij in het gelijknamige plaatsje, in het departement Dordogne. De abdij ligt ongeveer 35 kilometer van Bergerac en circa 40 kilometer van Sarlat.

Geschiedenis van de abdij van Cadouin

Abdij van Cadouin
De abdij van Cadouin werd in het jaar 1115 gesticht door Robert d’Arbrissel, een rondreizende prediker. In 1119 werd de abdij van Cadouin overgenomen door monniken van de orde van Cisterciënzers. Enkele jaren later was de abdij uitgegroeid tot een van de belangrijkste abdijen in de regio. De abdij van Cadouin werd veelvuldig bezoekt door pelgrims van over de hele wereld, vanwege een stuk stof dat deel uit zou hebben gemaakt van het gewaard dat Jezus gedragen zou hebben. Cadouin werd, dankzij de aanwezigheid van haar abdij, dan ook een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje. Ook werd de abdij door enkele bekende mensen uit de geschiedenis bezocht, waaronder Eleanor van Aquitaine. Het klooster, dat bij de abdij hoort, dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het klooster bestond ooit uit vele mooie stenen beelden. Helaas is een groot aantal van deze beelden verwoest als gevolg van de Franse Revolutie. Ook werd de abdij geplunderd en werd de bibliotheek van de abdij van Cadouin op het dorpsplein verbrand. In het jaar 1933 werd door onderzoekers ontdekt dat het stuk stof dat deel uit zou hebben gemaakt van het gewaard van Jezus, uit de elfde eeuw na Christus stamt. De bisschop van Périgueux verbood daarop verdere pelgrimages naar Cadouin. De abdij van Cadouin raakte in verval, totdat de abdij in 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst.

De abdij van Cadouin vandaag de dag

Vandaag de dag behoort deze bijzondere abdij tot de mooiste bezienswaardigheden in het departement Dordogne. De abdij en het bijhorende klooster zijn opengesteld voor publiek. Waar de abdij gratis te bezoeken is, wordt voor een bezoek aan het klooster een kleine vergoeding gevraagd. Voor een uitgebreid bezoek aan de abdij van Cadouin kunt u gerust een middag de tijd nemen. Een bezoek aan deze mooie abdij is prima te combineren met een bezoekje aan prachtige plaatsjes in de omgeving, zoals Belvès of Beaumont-du-Périgord. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Dordogne is een bezoekje aan deze mooie abdij meer dan de moeite waard!
Abdij van Cadouin

De abdij van Cadouin bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: