Basilique Notre-Dame de Peyragude

Basilique Notre-Dame de Peyragude is een enorme basiliek bij het plaatsje Penne-d’Agenais, in het departement Lot-et-Garonne. De basiliek ligt op een heuvel met uitzicht over de valleien van de rivieren Lot en Boudouyssou.

Geschiedenis van Basilique Notre-Dame de Peyragude

Al in het jaar 1000 bestond er een heilige plaats gewijd aan de heilige Maagd Maria op deze heuvel. In de loop der jaren werd hier een kerk gebouwd, om zo alle gelovigen uit de omgeving een gebedsruimte te bieden. Deze kerk werd tijdens de Godsdienstoorlogen in 1562 verwoest door de protestanten. Ongeveer honderd jaar later kreeg de streek rondom het plaatsje Penne-d’Angenais, evenals vele andere plaatsen in het zuiden van Frankrijk, te maken met de verschrikkelijke gevolgen van de Pest. Nadat deze ziekte over haar hoogtepunt heen was, werd in het jaar 1653 wederom een heiligdom gebouwd op de heuvel bij het plaatsje. Aan het begin van de negentiende eeuw besloot men dat er op de heuvel een enorm heiligdom gebouwd moest worden, dat van heinde en verre te zien moest zijn. Aan de hand van de plannen van de Franse architect Bouillet en met goedkeurig van de aartsbisschop van Bordeaux, werd de eerste steen van dit bijzondere bouwwerk gelegd op 14 mei 1897. Mede als gevolg van de twee wereldoorlogen werd de bouw van dit nieuwe heiligdom, gebouwd in Romeinsbyzantijnse stijl, pas voltooid in 1948.

Basilique Notre-Dame de Peyragude vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze indrukwekkende basiliek bekend als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het departement Lot-et-Garonne. Deze mooie basiliek is opengesteld voor bezoekers. Vanuit het schitterende plaatsje Penne-d’Agenais loopt u zo naar de basiliek toe. Wanneer u deze basiliek bezoekt kunt u zich vergapen aan haar prachtige glas-in-loodramen. Voor een uitgebreid bezoek aan deze basiliek kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Vanaf de heuvel waar Basilique Notre-Dame de Peyragude op ligt, kunt u tenslotte genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Brengt u uw vakantie door in het departement Lot-et-Garonne? Dan is een bezoekje aan deze schitterende basiliek meer dan de moeite waard!

Basilique Notre-Dame de Peyragude bezoeken?

Wilt u deze bijzondere basiliek zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot-et-Garonne ook interessant: