Bonaguil

Bonaguil is een kasteel gelegen in de gemeente Saint-Front-sur-Lémance. Sinds 1862 staat dit mooie kasteel bekend als historisch monument.

Bonaguil

Geschiedenis van Bonaguil

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat het kasteel van Bonaguil ergens tussen 1259 en 1271 gebouwd moet zijn. Voor de locatie van het kasteel werd gekozen voor een strategische locatie, bovenop een rotspunt. De enige ingang tot het kasteel werd gebouwd boven een natuurlijke grot. De zes meter hoge ingang was alleen bereikbaar per ladder. Het kasteel van Bonaguil werd in 1271 voor het eerst genoemd in een oorkonde, waarin de eigendommen van de koning van Frankrijk werden vermeld. In 1271 moet het kasteel niet meer hebben voorgesteld dan een simpele vierhoekige donjon met een kleine binnenplaats, omringd door een muur.
De heren van Bonaguil vochten aan de zijde van de koning van Engeland in de Honderdjarige Oorlog. Het kasteel werd verschillende malen veroverd, verbrand, en vervolgens verlaten. Tussen 1470 en 1482 werd het kasteel na alle vernielingen hersteld. Zo werd onder andere de donjon versterkt, zodat zij beter de artillerie kon weerstaan. Bovendien werd er een buitenmuur van 350 meter lengte toegevoegd aan het kasteel, om zo de artillerie op afstand te houden. Deze buitenmuren werden voorzien van kleine torens met geweren. Het kasteel wisselde door de eeuwen heen meerdere malen van eigenaar, totdat het in 1860 werd gekocht door de gemeente Fumel. Het kasteel werd geclassificeerd als historisch monument, en volledig gerestaureerd.

Bonaguil vandaag de dag

Vandaag de dag is Bonaguil een waar juweeltje van middeleeuwse architectuur. Het kasteel staat bekend als een van de mooiste burchten van Frankrijk. Een bezoek aan dit kasteel biedt een unieke inzage in de transformatie die kastelen door de eeuwen heen hebben doorgemaakt, onder andere veroorzaakt door de uitvinding van het buskruit en de opkomst van de artillerie. Op de top van de donjon kunt u zich vergapen aan een prachtig uitzicht over het kasteel en het omringende landschap. Bovendien vindt er jaarlijks in de eerste week van augustus een festival plaats in het kasteel. Een bezoekje aan Bonaguil is absoluut de moeite waard, en biedt een interessante inzage in het leven in de middeleeuwen!

Bonaguil

Bonaguil bezoeken?

Wilt u zelf een rondleiding door dit kasteel meemaken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot-et-Garonne ook interessant: