Castelnaud

Castelnaud is een kasteel gelegen op ongeveer 10 kilometer van Sarlat, in Castelnaud-la-Chapelle.
De naam is herleidt van Chateau nouveau, hetgeen ‘nieuw kasteel’ betekent.

Castelnaud

Geschiedenis van Castelnaud

Uit historische bronnen blijkt dat het kasteel gesticht is in de 12e eeuw na Christus. Aan het begin van de 13e eeuw woonde Bernard de Casnac in het kasteel. Casnac was een aanhanger van de Katharen, wiens religieuze overtuigingen door de Katholieke kerk als ‘ketterij’ werden bestempeld. In naam van het Katholieke geloof werd het kasteel in het jaar 1214 veroverd door Simon de Montfort, die vanuit de Katholieke kerk de taak had gekregen om de Katharen uit te roeien. Door de verovering was het kasteel zwaar beschadigd. Er werd besloten om het fort te herbouwen. De donjon van het kasteel dateert dan ook uit deze periode.
Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, was Castelnaud vaak in Engelse handen. Het duurde tot 1442 voordat de Fransen het kasteel heroverden in de naam van de Franse koning Karel VII. Het kasteel werd gerestaureerd en teruggegeven aan de familie Caumont, sinds 1368 de officiële eigenaren van het kasteel. De familie Caumont verstrekte de defensieve mogelijkheden van het kasteel. Zo werd er onder andere een artillerie toren gebouwd. Ook werden er werkzaamheden verricht om het kasteel meer comfortabel te maken. Ondanks de verbeteringen aan het kasteel, koos de familie Caumont ervoor om verder te leven in een nieuw kasteel nabij Milandes.
gedurende de Franse godsdienstoorlogen (1562-1598), kwam het kasteel in handen van kapitein Geoffroy de Vivans. De Vivans was geboren in Castelnaud, en was zo gevreesd dat niemand het ook maar in zijn hoofd haalde om het kasteel aan te vallen.
Na de Franse Revolutie (1789) werd Castelnaud verlaten, en raakte het kasteel in verval. In de 19e eeuw diende het kasteel tijdelijk als steengroeve.

Castelnaud vandaag de dag

In 1966 werd kasteel Castelnaud officieel aangemerkt als zijnde een Historische Site. Sindsdien is het kasteel onderworpen aan een reeks restauraties, waardoor het vandaag de dag weer in haar volle glorie te bewonderen is voor de duizenden toeristen.

Castelnaud

Castelnaud bezoeken?

Wilt u dit kasteel zelf bewonderen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk