Col d’Aubisque

Col d’Aubisque is een bekende bergpas in het departement Pyrénées-Atlantiques.Col d'Aubisque Deze bergpas ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de steden Tarbes en Pau. De beklimming van de Col d’Aubisque maakt regelmatig deel uit van de route van het grootste wielerspektakel ter wereld: de Tour de France.

Geschiedenis van Col d’Aubisque

De beklimming van deze indrukwekkende bergpas werd voor het eerst opgenomen in de Tour de France van 1910. Na dit jaar zou de beklimming van deze bergpas met regelmaat deel uitmaken van het parcours. In 1951 was Wim van Est de eerste Nederlandse wielrenner in de gele trui. Tijdens de afdaling van Col d’Aubisque gleed hij uit en stortte hij het ravijn in. Wonder boven wonder viel hij niet verder dan twintig meter naar beneden en was hij relatief ongedeerd. De manager van de wielerploeg van Wim van Est, Kees Pellenaars, moest veertig fietsbanen aan elkaar binden om een touw te maken dat lang genoeg was om de gevallen renner mee omhoog te hijsen. Vijftig jaar na dit ongeluk werd er op 17 juli 2001 een monument opgericht ter herinnering aan deze dag.

Col d’Aubisque vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bergpas zowel tijdens de zomermaanden als tijdens de wintermaanden een geliefde vakantiebestemming. Tijdens de wintermaanden staat deze bergpas bekend als een van de mooiste wintersportgebieden in dit gedeelte van Frankrijk. Tijdens de zomermaanden is deze bergpas vooral populair bij fietsers. Jaarlijks wagen velen zich aan de beklimming van deze illustere bergpas. Ook wanneer u iets minder sportief bent is een bezoekje aan deze mooie bergpas de moeite waard. Vanaf de top kunt u namelijk tijdens de mooie zomerdagen genieten van een adembenemend mooi uitzicht over de omgeving!
Col d'Aubisque

Col d’Aubisque bezoeken?

Wilt u deze illustere bergpas zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: