De abdij van Sauve-Majeure

De abdij van Sauve-Majeure is een voormalig klooster in het dorp La Sauve, in het departement Gironde. Ondanks dat de abdij vandaag de dag niet meer is dan een ruïne, is de abdij van Sauve-Majeure een mooi voorbeeld van Romaanse kunst.

De abdij van Sauve-Majeure

Geschiedenis van de abdij van Sauve-Majeure

De abdij werd in 1079 gesticht door de heilige Gerard de Corbie. De naam van de abdij is afgeleid van een groot uitgestrekt bos, dat ten tijde van de stichting van de abdij de streek Entre-Deux-Mers bedekte, la Silva Major genaamd.
Mede dankzij de steun van hertog Willem VIII van Aquitaine en de paus, alsmede donaties van zowel de koning van Engeland als de koning van Frankrijk bloeide de abdij al snel op. Bovendien was de ligging van de abdij gunstig te noemen. De abdij lag namelijk aan een van de pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Hierdoor de abdij van Sauve-Majeure werd aangewezen als regionaal vertrekpunt voor de bedevaartstochten. Na zijn dood, in 1095, werd Gerard de Corbie begraven in de abdijkerk. Ruim een eeuw later werd hij door paus Celestinus de derde heilig verklaard. Mede door de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog raakte de abdij van Sauve-Majeure zwaar beschadigd. De reparaties en herstelwerkzaamheden bleken erg veel geld te kosten, waardoor de rijkdom en de invloed van de abdij afnam. In 1665 stort de klokkentoren van de abdij in door een zware storm. In 1759 vindt er een aardbeving plaats in het gebied, waardoor de constructie van de abdij nog meer verzwakt raakt.
Gedurende de Franse Revolutie werd er beslag gelegd op de nog overgebleven rijkdommen van de abdij. In 1960 koopt de Franse regering de ruïnes van de abdij, en worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De abdij zal echter nooit volledig hersteld worden. In 1998 zijn de ruïnes van de abdij van Sauve-Majeure toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De abdij van Sauve-Majeure vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de ruïnes van de abdij van Sauve-Majeure opengesteld voor het publiek. De omvang van de ruïnes verraad hoe imposant het gebouw ooit moet zijn geweest. Er zijn nog prachtige gebeeldhouwde kapitelen zichtbaar. Het feit dat de abdij nooit meer tot haar volledige glorie is hersteld, doet geen afbreuk aan het feit dat een bezoek aan de abdij van Sauve-Majeure zeker de moeite waard is.

Een van de mooie kapitelen van de abdij van Sauve-Majeure

De abdij van Sauve-Majeure bezoeken?

Wilt u deze abij zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant: