Dune du Pyla

De Dune du Pyla, ook wel bekend als de Dune de Pilat of Dune de Pila, is de allerhoogste duin van Europa. Deze grote zandduin is een van de meest bezochte toeristische attracties in het zuidwesten van Frankrijk. De duin is maar liefst 107 meter hoog. De Dune du Pyla heeft een lengte van maar liefst drie kilometer, en is 500 meter breed. Deze enorme zandduin ligt in de gemeente La Teste-de-Buch, vlakbij het plaatsje Arcachon, in de regio Aquitaine. De naam van de Dune du Pyla is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van het woord pilla. In het Gascons, een lokaal dialect, betekent dit stapel of hoop.

Dune du Pyla

Geschiedenis van de Dune du Pyla

Deze bijzondere duin heeft niet altijd bestaan op de huidige locatie. Zo is veel van het zand van de duin pas in de laatste eeuwen neergedaald. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er oorspronkelijk een veel kleinere duin aanwezig moet zijn geweest op de locatie van de huidige Dune du Pyla. Deze duin zou dan ook de basis hebben gevormd voor de enorme duin zoals deze vandaag de dag hoog boven het omringende landschap uitsteekt. De enorme hoeveelheid aan zand zou afkomstig zijn uit de Sahara. Vanwege de gunstige geografische ligging zou het zand door de wind op haar huidige locatie zijn neergestreken. In 1978 werd de duin aangemerkt als een belangrijke nationale toeristische locatie.

Dune du Pyla vandaag de dag

Vandaag de dag kan deze indrukwekkende duin door iedereen bezocht worden. Jaarlijks beklimmen duizenden toeristen deze grote duin. Op warme zomerdagen lijkt het soms net alsof je daadwerkelijk in de Sahara rondloopt. De duin is het hele jaar vrij toegankelijk. Wel zijn er uitsluitend betaalde parkeerplaatsen, voor de bezoekers die met de auto komen. Er zijn volop zwemmogelijkheden aanwezig. Deze unieke zandduin is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Beklim de Dune du Pyla, en verken zelf dit bijzondere landschap!

Dune du Pyla

Dune du Pyla bezoeken?

Zelf deze bijzondere duin verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk