Font-de-Gaume

Font-de-Gaume is een grot vlakbij het plaatsje Eyzies-de-Tayac-Sireuil, in de Dordogne. De grot is bekend vanwege de vele prehistorische muurschilderingen en gravuren.

De ingang van de grot Font-de-Gaume

Geschiedenis van Font-de-Gaume

Al in de prehistorie werd de Dordogne bewoont door mensen. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat Font-du-Gaume al rond 25.000 jaar voor Christus bewoont moet zijn geweest. Duizenden jaren lang zou de grot onderdak hebben geboden. Op een bepaald moment is de grot echter verlaten en zou het tot de 19e eeuw na Christus duren voordat er weer mensen in de grot kwamen. Het betrof hier vooral de lokale bevolking, die op dat moment nog geen idee had dat deze grot erg belangrijk voor de wetenschap zou blijken.
Op 12 september 1901 bezocht Denis Peyrony, een schoolmeester uit de nabije omgeving, de grot Font-de-Gaume. Hij ontdekte de prehistorische muurschilderingen en wist deze meteen op waarde te schatten. Uit onderzoek bleek dat de aangetroffen muurschilderingen gemaakt zijn in de periode rond 17.000 jaar voor Christus. De schilderingen in Font-du-Gaume waren de eerste ontdekte muurschilderingen in de regio Périgord. In 1966 werd bij toeval de meest bekende muurschildering in de grot ontdekt. Het gaat hier om een muurschildering van vijf bizons.

Grotte de Font-de-Gaume vandaag de dag

Vandaag de dag is de grot Font-de-Gaume de enige grot met polychrome muurschilderingen in Frankrijk die opengesteld is voor het publiek. In totaal zijn er meer dan 230 verschillende schilderingen aangetroffen in de grot. Het betreft hier voornamelijk muurschilderingen van bizons, paarden en mammoeten. Door middel van een rondleiding krijgt u alle mooie muurschilderingen in de grot te zien. Om de kwaliteit van de muurschilderingen te waarborgen, worden er slecht een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. Hierdoor kan het voorkomen dat u in een rij dient te wachten voordat u de grot onder begeleiding kunt bezoeken. Als u deze grot wilt bezoeken dient u hier dan ook rekening mee te houden, om zo teleurstellingen te voorkomen. Een bezoekje aan de grot Font-de-Gaume is erg indrukwekkend, en absoluut de moeite waard!

Font-de-Gaume

Grotte de Font-de-Gaume bezoeken?

Wilt u zelf de grot Font-de-Gaume bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: