Gouffre de Proumeyssac

Gouffre de Proumeyssac is een grot gelegen in de Dordogne, in de gemeente Audrix.

Gouffre de Proumeyssac

Geschiedenis van Gouffre de Proumeyssac

Voordat Gabriel Galou de grot ontdekte in 1907, waren er talloze legendes over ‘la Trou du diable’, oftewel, het gat van de duivel. De oorspronkelijke ingang van de grot, een klein gat aan de oppervlakte, was al bekend bij de lokale bevolking. ‘S winters kwam er mist uit het gat in de grond, doordat het water in de grot warmer was dan de luchttemperatuur. De lokale bevolking dacht dat deze mist afkomstig was uit de hel. Bovendien werden er regelmatig kadavers van dode dieren in het gat gegooid. Na verloop van tijd ging dit natuurlijk enorm stinken, wat de legende over het gat van de duivel alleen maar aandikte. Vlakbij de natuurlijke ingang van Gouffre de Proumeyssac lag een drukke handelsroute. Omdat hier veel rijke handelaren langskwamen, lagen er regelmatig struikrovers op de loer. Vaak werden de handelaren beroofd, en vervolgens vermoord. De lijken werden vervolgens gedumpt in het gat in de grond. De voor de lokale bevolking raadselachtige verdwijningen zorgden ervoor dat de angst voor het gat van de duivel alleen maar groter werd.
Nadat de grot in 1907 ontdekt werd, werden in 1924 de eerste bezoekers toegelaten. In 1956 werd er een tunnel aangelegd, waardoor de grot beter toegankelijk werd voor het grote publiek. Dit is de hedendaagse ingang van de grot.

Gouffre de Proumeyssac vandaag de dag

Vandaag de dag kan Gouffre de Proummeyssac door iedereen bezocht worden onder begeleiding van een gids. De gehele rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. In de grot zijn talloze prachtige stalactieten en stalagmieten te zien. Ook zijn er zeer bijzondere driehoekige afzettingen te zien. Aan het begin van de rondleiding vind er een muzikale lichtshow plaats. Allereerst worden de lichten in de grot uitgeschakeld, waarna bepaalde stukken van de grot belicht worden. Een bezoekje aan Gouffre de Proumeyssac is dan ook niet zomaar een bezoekje aan een grot. Een bezoek aan deze grot is, mede dankzij de muzikale lichtshow erg indrukwekkend, en zal u waarschijnlijk nog lang bijblijven.

Gouffre de Proumeyssac

Gouffre de Proumeyssac bezoeken?

Deze indrukwekkende grot zelf verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: