Grot van Tourtoirac

De grot van Tourtoirac is een mooie grot bij het gelijknamige plaatsje in het departement Dordogne. De grot, die sinds 2010 is opengesteld voor bezoekers staat bekend als een van de mooiste grotten in dit gebied en wordt ook wel de geologische parel van de Perigord genoemd. Grot van Tourtoirac

Geschiedenis van de grot van Tourtoirac

De grot van Tourtoirac werd in het jaar 1995 ontdekt door de Franse speleoloog Jean Luc Sirieix. Er bestond al een vermoeden dat er in de omgeving van het plaatsje Tourtoirac een grot gevonden kon worden, vanwege de waterbron La Clautre, die zich in het plaatsje Tourtoirac bevind. Men vermoedde dat de waterbron in verbinding stond met een onderaardse rivier, en dat het water in de loop der eeuwen een grot had uitgesleten. Al in 1980 slaagden duikers er in om 130 meter over de onderaardse rivier La Clautre te zwemmen, maar deze duikers moesten onverrichter zake terugkeren. In 1995 slaagde Jean Luc Sirieix er in om verder te komen en zo ontdekte hij de grot van Tourtoirac. Sirieix was erg onder de indruk van de schoonheid van de grot, en nodigde enkele bevriende speleologen uit om samen de grot te verkennen. De terugtocht van deze expeditie eindigde dramatisch. Zo verdronk Jean Luc Sirieix samen met een bevriende speleoloog tijdens de terugtocht. Met behulp van twee speleologen die dit drama overleefden, slaagde de gemeente Tourtoirac er in om een 25 meter diepe schacht te graven, die toegang verschafte tot de grot van Tourtoirac. Vanaf 2007 begon men met werkzaamheden die er voor moesten zorgen dat de grot toegankelijk werd voor het grote publiek, waarna de grot van Tourtoirac in 2010 officieel werd geopend.

De grot van Tourtoirac vandaag de dag

Vandaag de dag staat de grot van Tourtoirac een van de mooiste grotten in het departement Dordogne. Wanneer u de grot bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van een gids. Deze rondleiding duurt ongeveer een uur. Tijdens deze rondleiding krijgt u alle mooie plekken van de grot te zien. De temperatuur van de grot ligt tussen de dertien en veertien graden Celcius. Het is dan ook verstandig om warme kleding mee te nemen wanneer u besluit deze mooie grot te bezoeken. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Dordogne is een bezoekje aan de grot van Tourtoirac absoluut de moeite waard!
Grot van Tourtoirac

De grot van Tourtoirac bezoeken?

Wilt u deze mooie grot zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: