Grotten van Isturitz en Oxocelhaya

De grotten van Isturitz en Oxocelhaya zijn als het ware twee grotten die in elkaar overlopen. Deze grotten zijn gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, in de regio Aquitaine. In deze grotten zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze grotten al 80.000 jaar geleden bewoond moeten zijn geweest.

Ingang van de grotten van Isturitz en Oxocelhaya

Geschiedenis van de grotten van Isturitz en Oxocelhaya

In het jaar 1895 werd de grot van Isturitz bij toeval ontdekt door arbeiders in de fosfaatwinning. Zij vonden bewerkte stenen die op het eerste oog afkomstig leken te zijn uit de Prehistorie. Na onderzoek bleek dat dit vermoeden gegrond was. De arbeiders bleken bij toeval bewijs te hebben gevonden dat de grot van Isturitz al vele eeuwen geleden bewoond moet zijn geweest. Naar aanleiding van de vondst, vond er tussen de jaren 1912 en 1922 een grootschalig archeologisch onderzoek plaats. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de grot al 80.000 jaar geleden bewoond moet zijn geweest. In het jaar 1929 werd de grot van Oxocelhaya ontdekt. Omdat deze grot enkele meters onder de grot van Isturitz ligt, werd in 1953 besloten om een tunnel aan te leggen die beide grotten met elkaar verbind. Vanaf dat moment werden beide grotten opengesteld voor het grote publiek. Pas enkele jaren later worden er rotsschilderingen ontdekt in de grotten van Isturitz en Oxocelhaya. In 1973 werd er een derde grot ontdekt, welke Erberua werd genoemd. In deze grot wordt tot op de dag van vandaag onderzoek gedaan, waardoor deze grot, in tegenstelling tot de grotten van Isturitz en Oxocelhaya, nog niet is opengesteld voor het publiek.

Grotten van Isturitz en Oxocelhaya vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de grotten van Isturitz en Oxocelhaya toegankelijk voor bezoekers. Gedurende een rondleiding van circa 45 minuten wijst de gids u op alle bijzondere elementen van deze twee aan elkaar grenzende grotten. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de vele mooie en bijzondere rotsformaties die door de tand des tijds, water en kalk zijn gevormd. Bij de ingang van de grotten is een museum waarin verschillende voorwerpen die door de jaren heen in de grotten zijn gevonden, tentoon worden gesteld. Dit geeft een idee van de historische waarde die deze grotten hebben voor het onderzoek naar het leven in de Prehistorie. Een bezoekje aan de grotten van Isturitz en Oxocelhaya is absoluut de moeite waard!

Grotten van Isturitz en Oxocelhaya

Grotten van Isturlitz en Oxocelhaya bezoeken?

Zelf deze bijzondere grotten verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: