Kasteel van Commarque

Het kasteel van Commarque ligt in de gemeente Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, in het departement Dordogne in de regio Aquitaine. Het kasteel bevind zich in een vallei in de buurt van het bekende plaatsje Sarlat. De naam van het kasteel, Château Commarque, is eigenlijk misleidend omdat het eigenlijk geen kasteel is maar een versterkt dorp.

Het kasteel van Commarque

Geschiedenis van het kasteel van Commarque

In de omgeving van het huidige kasteel zijn vele grotten te vinden. In deze grotten zijn voorwerpen gevonden die er op duiden dat de omringende omgeving van het kasteel al in de Prehistorie bewoont moet zijn geweest.
De daadwerkelijke geschiedenis van het kasteel begint in de twaalfde eeuw na Christus. Aangenomen wordt dat de bouw van het kasteel in deze periode moet zijn begonnen. Het kasteel was gelegen op een strategische locatie, vanwaar het uitkeek over de gehele omringende vallei. Het kasteel werd vernoemd naar de familie Commarque, welke samen met de familie Beynac veel aanzien genoot in deze regio. Aan het begin van de dertiende eeuw werden er steeds meer huizen gebouwd naast het kasteel, waardoor er een klein dorp ontstond. De bevolking leefde voornamelijk van de landbouw. Om de inwoners van het dorpje te beschermen, besloten de families Commarque en Beynac om een verdedigingsmuur om het dorpje heen te bouwen. Het zou niet lang duren voordat er nog meer verdedigingswerken werden gebouwd, waaronder een dubbele donjon, meerdere wachttorens en een ophaalbrug. Ondanks alle verdelingswerken zou het kasteel verwoest worden als gevolg van de Godsdienstoorlogen. In 1968 werden de ruïnes van het kasteel gekocht door Hubert de Commarque, een afstammeling van de oorspronkelijke eigenaren van het kasteel. Sinds die tijd vinden er zo nu en dan herstelwerkzaamheden en archeologische onderzoeken plaats.

Het kasteel van Commarque vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel een bijzondere ruïne. Ondanks het feit dat het kasteel niet meer in haar volle glorie te bewonderen is, bieden de overgebleven ruïnes een mooie inzage in het middeleeuwse leven, en in de ontwikkeling van de middeleeuwse verdedigingswerken. Een bezoekje aan het kasteel is dan ook absoluut de moeite waard!

Het kasteel van Commarque

Het kasteel van Commarque bezoeken?

Zelf de ruïnes van het kasteel van Commarque bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk