Kasteel van Fénelon

Het kasteel van Fénelon is een prachtig kasteel gelegen op een rots, omringd met een sterke verdedigingsmuur. Het kasteel ligt boven het plaatsje Saint Mondane, ongeveer tussen de plaatsen Sarlat-la-Canéda en Souillac. Hoewel het departement Dordogne bekend staat als het departement met de duizenden kastelen, behoort het kasteel van Fénelon volgens de kenners tot de meest bijzondere kastelen in haar soort.Kasteel van Fenelon

Geschiedenis van het kasteel van Fénelon

Evenals vele andere kastelen in het departement Dordogne kent ook dit kasteel een rijke geschiedenis. In de twaalfde en dertiende eeuw na Christus was het kasteel een toevluchtsoord voor de katharen, die op grote schaal vervolgd werden door de katholieke kerk. Mede dankzij haar strategische ligging, op een heuvel die uitkijkt over het dal van de rivier Dordogne, speelde het kasteel een belangrijke rol tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het kasteel van Fénelon is een schoolvoorbeeld van een kasteel dat door de eeuwen heen aanzienlijk veranderd is. Onder meer de uitvinding van het buskruit lag hier ten grondslag aan. Zo is het kasteel in de vijftiende eeuw na Christus nagenoeg volledig gerenoveerd. Ook werden er vele extra verdedigingswerken toegevoegd vanwege de Godsdienstoorlogen. Zo werd er onder meer een tweede verdedigingsring om het kasteel heen gebouwd en werd zowel de eerste als de tweede verdedigingsring voorzien van wachttorens. Ondanks de rumoerige periode die het kasteel van Fenelon heeft doorgemaakt heeft het kasteel van Fénelon de tand des tijds goed doorstaan.

Het kasteel van Fénelon vandaag de dag

Vandaag de dag staat het kasteel van Fénelon bekend als een van de mooiste kastelen in het departement Dordogne. Door de vele veranderingen aan het kasteel door de eeuwen heen is het kasteel vandaag de dag als het ware een mix van bouwstijlen uit de middeleeuwen en de renaissance. Voor een uitgebreid bezoek aan dit mooie kasteel kunt u gerust een middag de tijd nemen. In het kasteel zelf zijn onder meer collecties van meubilair maar ook harnassen en wapens uit de vijftiende tot achttiende eeuw te bewonderen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Dordogne of het nabijgelegen departement Lot is een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel meer dan de moeite waard!
Kasteel van Fenelon

Het kasteel van Fénelon bezoeken?

Wilt u dit bijzondere kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: