Kasteel van Losse

Het kasteel van Losse is een indrukwekkend kasteel in het departement Dordogne, ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de plaats Montignac. Het kasteel ligt aan de rechteroever van de rivier Vézère, waar het hoog boven uit torent. Het kasteel en de bijhorende prachtige tuinen zijn geclassificeerd als historisch monument.

Geschiedenis van het kasteel van Losse

Het kasteel van Losse werd gebouwd in de elfde eeuw na Christus in opdracht van de adellijke familie Losse uit Vlaanderen. Het kasteel werd gebouwd aan de oever van de rivier Vézère. In de zestiende eeuw was de markies van Losse, Jean II, loyaal aan de Franse kroon en een overtuigd katholiek. Dit betekende dat hij zichzelf en zijn gezin tijdens de Godsdienstoorlogen moest verdedigen tegen de Hugenoten. Daarom liet hij ter verdediging van het kasteel van Losse vele extra verdedigingswerken aanleggen, waaronder een slotgracht en een meerdere schietgaten voor kanonnen en musketten. Mede dankzij de aanwezigheid van deze verdedigingswerken kwam het kasteel de rumoerige periode rondom de Godsdienstoorlogen en later de Franse Revolutie goed door. Het kasteel en haar tuinen zijn door de eeuwen heen nagenoeg onaangetast gebleven. Op 5 augustus 1932 werd het kasteel uitgeroepen tot historisch monument.

Het kasteel van Losse vandaag de dag

Vandaag de dag staat het kasteel van Losse bekend als een van de mooiste kastelen in het departement Dordogne. De combinatie van haar prachtige tuinen en de indrukwekkende verdedigingswerken zorgt er voor dat u voor een uitgebreid bezoek aan dit kasteel gerust een middag de tijd kunt nemen. In de verschillende vertrekken van dit kasteel lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan dankzij haar historische inrichting. Zo zijn de verschillende kamers voorzien van meubelen uit de zeventiende eeuw, compleet met wandtapijten en schilderijen. Zo krijgt u als bezoeker van dit kasteel een goed beeld van de historie van dit kasteel en haar bewoners. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Dordogne is een bezoekje aan het indrukwekkende kasteel van Losse absoluut de moeite waard.
Kasteel van Losse

Het kasteel van Losse bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: