Kathedraal van Saint-Front

Kathedraal van Saint-Front

De kathedraal van Saint-Front is een enorme kathedraal, gelegen in het centrum van de stad Périgueux. Deze kathedraal staat bekend vanwege haar bouwstijl: een mix tussen de Byzantijnse- en Romaanse bouwkunst.

Geschiedenis van de kathedraal van Saint-Front

Aan het begin van de zesde eeuw na Christus werd er begonnen met de bouw van een kapel, aan de rand van een heuvel in het hedendaagse Périgueux. Deze kapel groeide al snel uit tot een bedevaartbestemming van gelovigen. Aan het einde van de tiende eeuw na Christus besloot de bisschop Frotaire daarom om de kleine kapel te vervangen door een grotere variant, de kathedraal van Saint-Front. Bisschop Frotaire zou de nieuwe kathedraal echter nooit in haar volledigheid kunnen aanschouwen. Hij stierf in het jaar 1043 na Christus, vier jaar voordat de bouw van de kathedraal van Saint-Front afgerond zou zijn. Frotaire werd begraven in de kathedraal. In het jaar 1047 werd de kathedraal officieel ingewijd. In het jaar 1120 ging de kathedraal echter in vlammen op, door een fel uitslaande brand. De kathedraal werd echter volledig herbouwd. Zowel tijdens de Honderdjarige Oorlog met Engeland, als tijdens de Godsdienstoorlogen raakte de kathedraal zwaar beschadigd. Na de turbulente jaren werd er vanaf het jaar 1852 begonnen met grootschalige werkzaamheden, om de kathedraal van Saint-Front weer in haar volle glorie te herstellen. Deze herstelwerkzaamheden stonden onder leiding van de Franse architect Paul Abadie, en zouden uiteindelijk maar liefst 43 jaar in beslag nemen. Sinds 1998 staat de kathedraal van Saint-Front op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De kathedraal van Saint-Front vandaag de dag

Vandaag de dag torent de kathedraal als vanouds uit over de stad Périgueux. De kathedraal is opengesteld voor het grote publiek, en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad Périgueux en haar nabije omgeving. Jaarlijks vergapen duizenden toeristen zich aan de ogenschijnlijk perfect mix van de Byzantijnse- en Romaanse bouwstijl. Van de prachtige glas-in-lood-ramen tot aan de vijf bijzondere koepels bovenop de kathedraal, de kathedraal van Saint-Front is een bijzonder indrukwekkend bouwwerk, dat absoluut een bezoekje waard is!

Kathedraal van Saint-Front

De kathedraal van Saint-Front bezoeken?

Wilt u deze prachtige kathedraal in Périgueux zelf bewonderen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk