La grotte de Lascaux

La grotte de Lascaux, oftewel de grot van Lascaux, is gelegen bij de plaats Lascaux in de vallei van de Vézère, in de gemeente Montignac. Onderzoekers dateren de oudste rotsschilderingen in de grot op 15.000 jaar voor Christus. Deze grot geldt als de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt.

Lascaux

Geschiedenis van la grotte de Lascaux

Op 8 september 1940 heeft Marcel Ravidat (1923-1995) een vrije dag. Hij hoeft niet te werken in de garage in Montignac. Samen met drie vrienden gaat hij naar het bos op de heuvel van Lascaux. Enige tijd eerder is daar een denneboom omgewaaid. Ravidat en zijn vrienden hadden al eerder gezien dat hierdoor een gat in de grond was blootgelegd, overgroeid door braamstruiken.
Eenmaal gearriveerd op de plaats van het gat verliest een van de vrienden zijn evenwicht, en valt in het gat. Hij komt terecht aan het einde van een lange gang, en hij roept zijn vrienden. Met behulp van het licht van een olielamp zien zij voor het eerst de afbeeldingen op de rotswanden. De vrienden beseffen dat ze een ontdekking hebben gedaan. De drie vrienden informeren een onderwijzer van hun ontdekking, en het nieuws verspreidt zich snel. Al snel wordt de grot klaargemaakt om bezoekers te ontvangen.
De schilderingen in de grot hebben vooral dieren als onderwerp, zoals bizons, herten, neushoorns, runderen, paarden, rendieren en stieren. Echter blijkt in de loop der jaren dat de grot bedreigd wordt door bacteriën en schimmels, te wijten aan de onophoudelijke stroom aan bezoekers van de grot. In 1972 is er dan ook gestart met de bouw van ´Lascaux II´, een replica van de originele grot.

La grotte de Lascaux vandaag de dag

Vandaag de dag is de originele grot niet meer toegankelijk voor toeristen. Lascaux II, de replica van de originele grot, gelegen op 200 meter van de echte grot, is echter wél toegankelijk, en is geschikt voor grote stromen bezoekers. Het feit dat het hier een replica betreft van de ‘echte’ grot maakt een bezoek echter absoluut niet minder indrukwekkend!

Lascaux

La grotte de Lascaux zelf bezoeken?

Wilt u zelf deze wereldberoemde grot bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: