La grotte de Rouffignac

La grotte de Rouffignac is een indrukwekkende grot gelegen in de Franse gemeente van Rouffignac-Saint-Cernin-de-Reilhac, in het departement Dordogne. De grot bevat meer dan 250 gravuren en rotstekeningen die dateren uit het Paleolithicum.

Ingang van de grot van Rouffignac

Geschiedenis van la grotte de Rouffignac

De grot werd in 1575 voor het eerst genoemd door Francois de Belleforest. In zijn boek ‘Cosmographie universelle’ ,benoemt hij de schilderingen en dierlijke sporen die hij heeft aangetroffen in de grot. Het duurde echter wel even voordat de grot bekend werd als toeristische attractie, en meer in de aandacht kwam te staan. Beroemde Franse archeologen als Henri Breuil, Andre Glorie en Alfred Martel hadden de grot aan het begin van de 20e eeuw al bezocht. Desondanks kwam de grot pas echt goed in de aandacht te staan toen twee historici uit de Pyreneeën, Louis-Rene Nougier en Romain Robert de muurschilderingen onderzochten en de historische waarde van deze schilderingen bevestigden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de grot als schuilplaats gediend voor het Franse verzet. Pas in 1959 werd de grot officieel geopend voor bezoekers.
Samen met een aantal andere grotten in de Vezèrevallei werd deze grot in 1957 geclassificeerd als zijnde een historisch monument. In 1979 werd de grot opgenomen in de UNESCO wereld erfgoedlijst.

La grotte de Rouffignac vandaag de dag

Vandaag de dag kan de grot van Rouffignac door iedereen bezocht worden. Met een elektrisch treintje worden de bezoekers de grot in gebracht. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de prachtige, authentieke muurschilderingen in de grot, van onder andere mammoeten, bizons en paarden. De grot van Rouffignac, en de nabijgelegen grot van Villars, beschikken over een uitgebreid grottenstelsel van maar liefst acht kilometer lengte. De grot van Rouffignac is jaarlijks geopend voor het publiek van 1 april tot 1 november. Het maximale aantal toegestane bezoekers per dag is vastgesteld op 550. Dit aantal wordt gehanteerd om de kwaliteit van de muurschilderingen te waarborgen.

La grotte de Rouffignac

La grotte de Rouffignac zelf bezoeken?

Wilt u deze grot graag zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: