La Rhune

La Rhune is een berg met een hoogte van 905 meter, gelegen aan het westelijke uiteinde van de Pyreneeën, in het departement Pyrénées-Atlantiques. De berg La Rhune ligt nagenoeg op de grens met de Spaanse provincie Navarra.

La Rhune

Geschiedenis van La Rhune

Deze bijzondere berg neemt al sinds oudsher een iconische plaats in in de Baskische cultuur. Doordat de top van de berg vaak in de wolken gehuld was, werd La Rhune als een heilige berg beschouwd. Dit blijkt uit de vondst van vele hunebedden, steencirkels en andere neolithische monumenten. De berg werd gezien als de geboorteplaats van Lehensugea, een mythische slang. Ook blijkt uit verschillende historische documenten dat de lokale bevolking bang was dat de top van de berg gebruikt werd als rituele ontmoetingsplaats voor heksen. De lokale bevolking was zo bang dat zij een monnik betaalden om als kluizenaar op de top van de berg te leven. Op deze manier zouden de heksen wegblijven, en zou de lokale bevolking zich geen zorgen meer hoeven te maken. De berg en haar nabije omgeving maakten deel uit van een smokkelroute. Zou zouden vele Spanjaarden tijdens de Spaanse burgeroorlog via deze omgeving gevlucht zijn naar Frankrijk.

La Rhune vandaag de dag

Vandaag de dag is La Rhune een prachtig mooie berg. Met helder weer kunt u vanaf de top genieten van een prachtig uitzicht over Frans Baskenland. Op de flanken van de berg grazen veel schapen en paarden. Ook zijn er op en rondom de berg zijn veel wandelpaden te vinden. Zo kunnen de sportieve wandelaars er voor kiezen om de top van deze berg per voet te bereiken. U hoeft echter niet over een zeer goede conditie te beschikken om op de top van de berg La Rhune van het uitzicht te kunnen genieten. Er is namelijk een treintje dat u van de voet van de berg in een klein halfuurtje op de top kan afzetten. Dit treintje, beter bekend als de Petit train de la Rhune, zet dagelijks vele toeristen af op te top. Een bezoekje aan La Rhune is absoluut de moeite waard. Wanneer er geen wolken zijn kunt u vanaf de top genieten van een prachtig uitzicht. Vergeet dan ook vooral niet om uw fototoestel mee te nemen!

La Rhune

La Rhune bezoeken?

Zelf van het uitzicht vanaf de top van deze indrukwekkende berg genieten? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: