La Roque Saint-Christophe

La Roque Saint-Christophe is een grote rots, gelegen aan de rivier de Vézère in de Dordogne. De rots bevat rots woningen uit de prehistorie.

La Roque Saint-Christophe

Geschiedenis van la Roque Saint-Christophe

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de rots woningen vanaf de prehistorie bewoond werden. Zo zijn er sporen gevonden die er op duiden dat er 55.000 jaar geleden al mensen woonden. Tevens is er een skelet ontdekt van een neanderthaler dat ongeveer 40.000 jaar oud is. Hoewel het moeilijk is om exact na te gaan waar de woningen in de rots voor hebben gediend, lijkt het aannemelijk dat de rots in het Neolithicum, in de 25e eeuw voor Christus, dienst heeft gedaan als schuilplaats. Ook zijn er aanwijzingen gevonden die duiden op het feit dat de rots tussen de 17e en in de 8e eeuw voor Christus werd bewoond, in de zogenaamde IJzertijd. De vondst van allerlei voorwerpen, zoals gereedschap en vazen uit het Gallo-Romeinse tijdperk verraden dat de rotsrichel ook in deze tijd bewoond werd. Bovendien is er een gravure van Madonna en een vis te zien, was een bewijs is voor de aanwezigheid van Christenen.
In 976 na Christus besluit bisschop Frotaire van Périgueux om een vesting te bouwen op de rotsrichel. Door het bouwen van de vesting zou de lokale bevolking beschermd kunnen worden tegen de invasies van de Noormannen. In de 16e eeuw werd de vesting bezet door de Hugenoten. In 1588 werden zij door de Franse koning Hendrik III gedwongen de vesting te verlaten. De vesting werd vervolgens vernietigd.

La Roque Saint-Christophe vandaag de dag

Vandaag de dag is La Roque Saint-Christophe een toeristische attractie waar men een inzage krijgt in het leven in prehistorie. Sporen die de mens heeft achtergelaten in de grot, zoals gereedschappen en vazen zijn tentoongesteld. Bovendien zijn er meerdere bouwkundige machines nagemaakt ter ere van de middeleeuwse bewoners van de rots woningen. De rondleiding leidt langs verschillende plaatsen als de smederij, de wapenplaats en de keuken van de vesting. Een bezoek aan La Roque Saint-Christophe biedt een unieke inzage in zowel het leven in de prehistorie als het leven in de middeleeuwen. Een bezoek is dan ook zeer aan te bevelen!

La Roque Saint-Christophe

La Roque Saint-Christophe bezoeken?

Wilt u deze bijzondere bezienswaardigheid zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk