Palais Gallien

Het Palais Gallien is een oud amfitheater van de Romeinen in de stad Bordeaux. Dit bijzondere bouwwerk, dat vandaag de dag nog slechts gedeeltelijk overeind staat, staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Bordeaux.Palais Gallien

Geschiedenis van het Palais Gallien

Hoewel het niet helemaal duidelijk is wanneer dit amfitheater werd gebouwd, bestaat het vermoeden dat dit bouwwerk dateert uit de eerste eeuw na Christus. Het hedendaagse Bordeaux stond destijds bekend onder de naam Burdigala en was de Romeinse hoofdstad van de provincie Gallia Aquitania. In de eerste eeuw na Christus beleefde deze stad een grote bloeiperiode. Tijdens deze periode werden er dan ook vele monumenten gebouwd, waaronder naar alle waarschijnlijkheid het Palais Gallien. Aan het einde van de derde eeuw na Christus kreeg de stad te maken met invallen van de Franken. De Franken verwoestten een groot gedeelte van de stad, waaronder het amfitheater. Het ooit zo indrukwekkende amfitheater verviel tot een ruïne en werd onder meer gebruikt als schuilplaats voor criminelen. Toen er aan het einde van de achttiende eeuw plannen waren om de grond waar het Palais Gallien op ligt te verkopen en er zelfs delen van de ruïne werden afgebroken, leek het einde van het Palais Gallien nabij. In het jaar 1911 werd het amfitheater echter uitgeroepen tot historisch monument, waardoor het tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Bordeaux.

Het Palais Gallien vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de omgeving van de stad Bordeaux of elders in het departement Gironde, is een bezoekje aan dit bijzondere bouwwerk meer dan de moeite waard. Dit bijzondere bouwwerk is geheel kosteloos te bezoeken. Hoewel het Palais Gallien is vervallen tot een ruïne, geeft de aanblik een goed beeld van hoe groot dit ooit zo imposante bouwwerk moet zijn geweest. Voor uw bezoek aan deze historische bezienswaardigheid kunt u gerust een uurtje de tijd nemen. Wanneer u zich interesseert in het Romeinse verleden van Bordeaux en u uw vakantie doorbrengt in het departement Gironde moet u het Palais Gallien echt eens gezien hebben!

Het Palais Gallien bezoeken?

Wilt u deze historische bezienswaardigheid zelf bewonderen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant: