Petit train de la Rhune

Petit train de la Rhune, vrij vertaald het kleine treintje van La Rhune, is een treintje dat dagelijks vele bezoekers naar de top van de berg La Rhune brengt. Het treintje rijdt over een van de oudste tandradbanen die vandaag nog in gebruik zijn in heel Frankrijk. Een ritje naar de top van de berg La Rhune met de Petit train de la Rhune duurt ongeveer 35 minuten.

Petit Train de la Rhune

Geschiedenis van de Petit train de la Rhune

Het idee om een spoorlijntje aan te leggen waarmee men te top van de berg La Rhune kon bereiken, kwam tot stand in het jaar 1908. Vier jaar later, in het jaar 1912, werd er een wet aangenomen welke het mogelijk maakte om de spoorlijn daadwerkelijk aan te leggen. Nog in dit zelfde jaar werd er begonnen met de bouw van het spoorlijntje van de Petit train de la Rhune. De aanleg van de spoorlijn was een groot project, dat nog niet afgerond was toen in het jaar 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Door de uitbraak van deze vernietigende oorlog kwam de bouw van het spoorlijntje stil te liggen. Pas in het jaar 1919 werden de werkzaamheden hervat. Uiteindelijk is de bouw van de spoorlijn van de Petit train de la Rhune pas in het jaar 1924 afgerond. Op 25 april 1924 legde de Petit train de la Rhune voor het eerst een klein traject af, waarna het treintje op 30 juni 1924 voor het eerst een volledig ritje naar de top van de berg La Rhune maakte. Nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, werd de Petit train de la Rhune steeds bekender bij het grote publiek. Ieder jaar weer kwamen er toeristen op deze attractie af dan het voorgaande jaar. Daarom werd in 1958 besloten om zowel een grote parkeerplaats als een wachtruimte aan te leggen. Hierdoor maakte men de Petit train de la Rhune beter geschikt voor het grote publiek. Toch zouden er nog spannende tijden aanbreken voor de Petit train de la Rhune. In het jaar 1978 werd er een voorstel gedaan om een autoweg aan te leggen naar de top van de berg La Rhune. Wanneer dit voorstel goedgekeurd zou worden, zou de toegevoegde waarde van de Petit train de la Rhune snel afnemen, en zou het kleine treintje al snel niet meer rendabel blijken. De inwoners van het nabijgelegen dorpje Sare waren echter fel tegen het wetsvoorstel, waardoor dit werd afgewezen en de toekomst van de Petit train de la Rhune werd veilig gesteld.

Petit train de la Rhune vandaag de dag

Vandaag de dag is dit bijzondere treintje een veelbezochte toeristische attractie. Dagelijks worden er vele bezoekers naar de top van de berg La Rhune vervoerd met het oude treintje. Gedurende de rit naar de top van de berg kunt u genieten van het prachtige uitzicht, en de mooie natuur. Ook komt u ongetwijfeld vele paarden en schapen tegen. Als u geluk heeft kunt u zelfs enkele vale gieren van dichtbij bewonderen! Op de top van La Rhune kunt u tenslotte genieten van een onvergetelijk uitzicht over Frans Baskenland. Vergeet dus vooral niet om uw fototoestel mee te nemen. Wanneer u op vakantie gaat naar deze regio is een bezoekje aan de Petit train de la Rhune absoluut de moeite waard!

Petit Train de la Rhune

Petit train de la Rhune bezoeken?

Zelf een ritje in dit bijzondere treintje ervaren? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: