Vuurtoren van Cordouan

De vuurtoren van Cordouan, ook wel bekend onder de Franstalige naam, Phare de Cordouan, is een bijzondere vuurtoren op een rotseilandje voor de kust van Gironde.Vuurtoren van Cordouan Deze vuurtoren staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van dit departement. De toren staat vanwege de bijhorende kapel en de renaissancestijl ook wel bekend als ‘le roi des phares’, oftewel de vuurtoren der koningen. Een andere veelgehoorde bijnaam is ‘le Versailles de la mer’, oftewel het Versailles aan de zee.

Geschiedenis van de vuurtoren van Cordouan

Al vroeg in de geschiedenis was men bekend met de gevaarlijke kustlijn bij de monding van de rivier Gironde. Het is dan ook waarschijnlijk dat monniken of kluizenaars zich al vroeg op het rotseilandje van Cordouan vestigden. Dit om vuren te ontsteken, om zo de schepen te waarschuwen en te begeleiden. De eerste toren op het eilandje werd in 1360 gebouwd in opdracht van Eduard van Woodstock, de Engelse koning die ook wel bekend stond als de Zwarte Prins. In de zestiende eeuw raakte de vuurtoren in verval. Het aantal scheepsrampen in dit gebied nam dan ook schrikbarend snel toe. De Franse koning Hendrik III gaf dan ook de opdracht aan de architect Louis de Foix om een nieuwe vuurtoren op te richten. Later in de zestiende eeuw werd het interieur de vuurtoren in opdracht van koning Hendrik IV afgewerkt met luxe materialen als marmer en bewerkt houtwerk.

De vuurtoren van Cordouan vandaag de dag

Vandaag de dag staat de vuurtoren van Cordouan nog steeds bekend als een van de meest indrukwekkende bouwwerken in het departement Gironde. Door de eeuwen heen is de toren meerdere malen gerenoveerd. Doordat de toren goed is onderhouden heeft deze toren zijn oorspronkelijke karakter weten te behouden. Dit prachtige historische monument is dan ook meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied. De vuurtoren is bereikbaar met een bootexcursie vanuit drie nabijgelegen badplaatsen. Zo kunt u de toren bezoeken vanuit Royan, Meschers-sur-Gironde en Verdon-sur-Mer. Vanaf de top van de vuurtoren kunt u genieten van een indrukwekkend uitzicht. Een bezoekje aan deze vuurtoren is dan ook een onvergetelijke ervaring!

De vuurtoren van Cordouan bezoeken?

Wilt u deze bijzondere vuurtoren in het departement Gironde zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant: