Pyrénées-Atlantiques

Het departement Pyrénées-Atlantiques is een van de vijf departementen in de regio Aquitaine. De overige departementen zijn: Dordogne, Gironde, Landes en Lot-et-Garonne. Het departement grenst aan het departement Landes in het noorden, Gers in het noordoosten en Hautes-Pyrénées in het oosten. In het zuiden grenst het departement Pyrenées-Atlantiques aan het gebied in Spanje dat Baskenland genoemd wordt. Het departement Pyrénées-Atlantiques wordt dan ook wel Frans Baskenland genoemd.Pyrénées-Atlantiques

Geschiedenis van het departement Pyrénées-Atlantiques

Het departement werd tegelijk met 82 andere departementen gecreëerd op 4 maart 1790, tijdens de Franse Revolutie. Het departement werd gecreëerd uit gebieden van de voormalige Franse provincies Guyanne, Gascogne en Béarn. De geschiedenis van het departement hangt nauw samen met de geschiedenis van haar belangrijkste steden: Bayonne, Biarritz en Pau. De Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland vormt een belangrijk gedeelte van de geschiedenis van dit gebied. Zo werd bijvoorbeeld de belangrijke kustplaats Bayonne bezet door de Engelsen, die de haven van Bayonne gebruikten voor de aan-en afvoer van goederen. In de achttiende eeuw na Christus kreeg de kustlijn van het departement Pyrénées-Atlantiques grote bekendheid, doordat het gebied door doktoren en therapeuten veelvuldig werd aangeraden omdat het klimaat goed zou zijn voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Deze ontwikkelingen in de achttiende eeuw na Christus markeerden het begin van de opkomst van het toerisme in dit gebied.

Pyrénées-Atlantiques vandaag de dag

Vandaag de dag is het departement Pyrénées-Atlantiques een mooie vakantiebestemming, die nog niet zo bekend is als andere departementen in de regio Aquitaine, zoals Dordogne, Landes en Lot-et-Garonne. Toch is deze gevarieerde groene streek met haar mooie heuvellandschap en indrukwekkende kustlijn, een heerlijke en veelzijdige vakantiebestemming. Van mooie plaatsen als Bayonne, Biarritz, Pau en Saint-Jean-Pied-de-Port tot aan indrukwekkende bezienswaardigheden als de berg La Rhune, de prachtige kloof Gorges de Kakuetta tot aan de indrukwekkende grotten van Isturitz en Oxocelhaya: in dit prachtige gebied is genoeg te zien en te beleven.
Pyrénées-Atlantiques

Vakantie in Pyrénées-Atlantiques?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: