Agen

Agen is de hoofdstad van het departement Lot-et-Garonne, in de regio Aquitaine en staat bekend om haar prachtige historische centrum.Agen

Geschiedenis van Agen

De huidige locatie van de stad werd al zeer vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo zijn er sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in het Neolithicum bewoond is geweest. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk groeide dit plaatsje uit tot een welvarende stad. De groei van de stad kwam tot een halt na de verschillende invallen van achtereenvolgens de Vandalen, de Visigoten en de Franken, die de plaats in het jaar 509 na Christus veroverden. In de eerste helft van de elfde eeuw na Christus ging de stad deel uit maken van het graafschap van Aquitaine. Deze gebeurtenis markeerde voor de stad het begin van een zeer rumoerige periode. Zo wisselde de plaats als gevolg van de Honderdjarige Oorlog meerdere malen van eigenaar. De plaats werd zowel door de Fransen als door de Engelsen veroverd. Vanaf het jaar 1681 breekt er een zeer welvarende periode aan voor de plaats, die rijkdom vergaarde dankzij de handel over het Canal du Midi, waarmee de plaats met zowel de Atlantische Oceaan als met de Middellandse Zee verbonden werd. Mede dankzij deze welvarende periode heeft Agen haar authentieke karakter door de eeuwen heen goed weten te behouden.

Agen vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stad bekend als een van de mooiste plaatsen in het departement Lot-et-Garonne. Dankzij haar prachtige middeleeuwse stadscentrum waar u, naast de vele winkels ook gezellige terrasjes en restaurants kunt vinden, kunt u hier gerust een middag doorbrengen. Agen is bovendien een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke veelzijdige vakantie. Zo behoren bijvoorbeeld uitstapjes naar prachtige plaatsen als Mont-de-Marsan, Montauban, Bergerac en Cahors tot de mogelijkheden en is ook de grotere stad Toulouse goed bereikbaar. Vanuit de omgeving van Agen is ook de Dordogne met al haar middeleeuwse kastelen en indrukwekkende grotten goed bereikbaar. Agen is een ideale vakantiebestemming voor een heerlijke vakantie!
Agen

Agen bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot-et-Garonne ook interessant: