Ainhoa

Ainhoa is een traditioneel Baskisch plaatsje dat ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de stad Bayonne ligt, aan de grens met Spanje. Dit plaatsje behoort officieel tot de mooiste dorpjes in Frankrijk.Ainhoa

Geschiedenis van Ainhoa

Over de vroege geschiedenis van dit plaatsje is maar weinig bekend. Wat wel bekend is dat het gebied waarin het plaatsje ligt al relatief vroeg in de geschiedenis bewoond is geweest door de Kelten. Zij hadden echter maar weinig contact met de buitenwereld. Dit veranderde pas toen de Romeinen het gebied veroverden en haar de naam Aquitania gaven, waar de huidige naam Aquitaine van is afgeleid. In de middeleeuwen was dit plaatsje een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De gehele regio behoorde toe aan koning Henry II van Engeland, als gevolg van zijn huwelijk met Eleanor van Aquitaine. Als halte op de pelgrimsroute was Ainhoa zo belangrijk dat men besloot om tol te heffen. In het jaar 1238 werden deze tolrechten gekocht door koning Theobold I van Navarra. Kort hierna liepen de spanningen tussen Spanje en Frankrijk hoog op, mede dankzij de ligging van het plaatsje, nagenoeg op de grens van beide landen. In de hier opvolgende jaren vonden er verschillende slagen plaats. Pas in het jaar 1280 erkende Ainhoa de soevereiniteit van de graaf van Aquitaine, waardoor de spanningen weer af namen.

Ainhoa vandaag de dag

Vandaag de dag staat Ainhoa bekend als een van de plaatsjes die haar typisch Baskische karakter goed heeft weten te behouden. Typerend hiervoor zijn de vele wit met rode vakwerkhuizen. Het is niet voor niets dat dit plaatsje op de lijst staat van de mooiste plaatsjes in Frankrijk. Ondanks het feit dat het plaats officieel in Frankrijk ligt, zijn de Spaanse invloeden goed merkbaar. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gedeelte van de regio Aquitaine, dat ook wel bekend staat als Frans Baskenland, is een bezoekje aan een prachtig plaatsje als Ainhoa meer dan de moeite waard.
Ainhoa

Ainhoa bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje in Frans Baskenland zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: