Bayonne

Bayonne is een stad in het departement Pyrénées-Atlantiques. De stad ligt op een locatie waar de twee rivieren Nive en Adour samenkomen. Bayonne geldt als de hoofstad van het Franse deel van Baskenland.

Kathedraal in Bayonne

Geschiedenis van Bayonne

Net zoals het geval is bij vele andere steden en dorpen in zuid-Frankrijk, beschikt ook deze stad over een rijke geschiedenis. Deze stad ligt op een strategisch belangrijke locatie. De stad ligt aan de kust, en tussen twee rivieren. Bovendien lag de stad aan een van de weinige begaanbare wegen naar Spanje. De belangrijke ligging van de stad werd al erkend door de Romeinen. Nadat zij de stad hadden toegeëigend, bouwden zij verschillende verdedigingswerken om de stad te beschermen tegen aanvallen. De stad bloeide op tijdens de Honderdjarige Oorlog. De stad was bezet door de Engelsen, en werd veelvuldig gebruikt voor de aan- en afvoer van goederen. Toen de Engelsen eenmaal verdreven waren, moest de stad een grote boete betalen voor het heulen met de vijand. Hierdoor vielen de meeste activiteiten in de haven stil. Om de welvaart van de stad weer te bevorderen, besloot de stad zich te richten op de wapenindustrie. Dit leidde onder andere tot de ontwikkeling van een steekwapen dat aan een geweer bevestigd kon worden. Dit wapen zou vernoemd worden naar de stad waar het was uitgevonden, en kreeg dan ook de naam ‘bajonet’. Rond 1560 kwamen er vele Joodse vluchtelingen naar Bayonne. Zij waren gevlucht voor de Spaanse Inquisitie. De Joodse vluchtelingen brachten verschillende nieuwe beroepen met zich mee. Dit zou uiteindelijk het begin blijken van de chocolade-industrie.

Bayonne vandaag de dag

Vandaag de dag is Bayonne een stad waar genoeg te beleven is. Zo zijn de huizen langs de rivier de Nive mooie voorbeelden van Baskische architectuur, met vakwerk en luiken in de nationale kleuren van rood en groen. Ook de kathedraal Sainte-Marie, in de binnenstad van Bayonne is absoluut een bezoekje waard. Ook herbergt de stad enkele musea, zoals het Musee Basque, dat gericht is op de Baskische cultuur. Een ander museum dat de moeite waard is om eens te bezoeken, is het Musee Bonnat. In dit museum zijn veel werken van de schilder Leon Bonnat tentoon gesteld. Ook de botanische tuinen van Bayonne zijn erg interessant. Tot slot worden er ieder jaar grote festivals georganiseerd in Bayonne, zoals een jazzfestival in juli. Er is altijd wel wat te doen in deze leuke stad!

Bayonne

Bayonne bezoeken?

Wilt u deze bijzondere stad zelf verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: