Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac is een plaatsje gelegen in het departement Dordogne, gebouwd op een klif aan de gelijknamige rivier. Beynac-et-Cazenac behoort officieel tot ‘Les plus beaux villages de France’, oftewel de mooiste plaatsjes in heel Frankrijk.Beynac-et-Cazenac

Geschiedenis van Beynac-et-Cazenac

De strategische locatie van het plaatsje wordt al sinds de bronstijd bewoond, hoewel de geschiedenis van het plaatsje zelf eigenlijk pas begint met de bouw van het kasteel van Beynac. Het kasteel van Beynac bevind zich tot op de dag van vandaag op de klif bij het plaatsje. In de loop der jaren is er rondom het kasteel een klein plaatsje ontstaan doordat de inwoners van de nabije omgeving naar het kasteel toe trokken ter bescherming. In de middeleeuwen was Beynac een van de baronieën van de Perigord, samen met Biron, Bourdeilles en Mareuil. Aan het eind van de twaalfde eeuw werd het kasteel van Beynac-et-Cazenac veroverd door de legers van Richard Leeuwenhart. Na de verovering werd het plaatsje gebruikt als uitvalsbasis voor plundertochten in naam van de Engelse koning. In het jaar 1214 na Christus viel Beynac-et-Cazenac ten prooi aan de beruchte kruisvaarder Simon de Montfort, tijdens zijn strijd tegen de Albigenzen in naam van het katholieke geloof. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland lag het plaatsje Beynac-et-Cazenac nagenoeg op de grens van het door Frankrijk gecontroleerde gebied en het door de Engelsen bezette gebied. Hierdoor kwam het plaatsje regelmatig in andere handen te vallen. Zo werd het plaatsje in het jaar 1360 na Christus veroverd door de Engelsen, en in het jaar 1368 weer door de Fransen. In het jaar 1827 werd het gehucht Cazenac bij het plaatsje gevoegd. Sinds dat jaar staat het plaatsje dan ook bekend onder haar huidige naam: Beynac-et-Cazenac.

Beynac-et-Cazenac vandaag de dag

Wanneer u het plaatsje Beynac-et-Cazenac bezoekt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Ondanks haar gewelddadige geschiedenis heeft het plaatsje de tand des tijds goed weten te doorstaan en waant u zich tijdens een wandeling door dit prachtige dorpje zo in de middeleeuwen. Met haar prachtige oude straatjes, gebouwen en niet te vergeten het indrukwekkende kasteel van Beynac, is een bezoekje aan dit mooie plaatsje meer dan de moeite waard. Bovendien is Beynac-et-Cazenac een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie in de Dordogne, met haar indrukwekkende kastelen zoals Castelnaud,Bonaguil en het kasteel van Commarque, plus de vele mooie grotten als de grot van Lascaux, Grotte du Grand Roc en de grot van Rouffignac.
Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken en ervaren waarom het op de lijst met mooiste plaatsjes van heel Frankrijk staat? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: