Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van de regio Aquitaine. De stad en haar nabije omgeving zijn wereldwijd beroemd vanwege de wijn die uit deze regio afkomstig is.

Pont de Pierre in Bordeaux

Geschiedenis van Bordeaux

In de 3e eeuw voor Christus was het gebied rondom de huidige stad een gebied dat voornamelijk uit moerassen bestond. Toch besloten de Romeinen om in deze regio de stad Burdigala te stichten, het huidige Bordeaux. De stad was gelegen aan de rivier Gironde. In de eerste eeuw voor Christus bouwen de Romeinen talloze bouwwerken, zoals aquaducten, tempels en een amfitheater. De stad zou een welvarende periode doormaken tot aan het jaar 409, wanneer de Vandalen de stad plunderen. De stad zou uiteindelijk meerdere malen geplunderd worden. Zo waren het in 414 na Christus de Visigoten die de stad plunderden, en in 498 viel de stad ten prooi aan de Franken. Later in de middeleeuwen zou de stad ook nog geplunderd worden door de Moren en de Noormannen.
In 1154 kwam Bordeaux in Engels bezit, doordat Eleonora van Aquitaine trouwde met Hendrik II van Engeland. De stad maakte vervolgens een periode van bloei door, onder andere dankzij de wijnhandel. Pas aan het einde van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland kwam de stad in Frans bezit. In de negentiende eeuw maakte de stad een flinke groei door vanwege de spoorverbinding met Parijs en de grote industrieën die zich in de stad vestigden. Mede hierdoor zou de stad uiteindelijk uitgroeien tot het Bordeaux zoals wij dat vandaag de dag kennen.

Bordeaux vandaag de dag

Vandaag de dag is Bordeaux een stad waar genoeg te zien en te beleven is. Een belangrijke bezienswaardigheid in de stad is de Pont de Pierre, de brug over de rivier de Garonne. Een andere bezienswaardigheid is het Place des Quinconces, wat bekend staat als het grootste plein van Frankrijk. Ook is er de oude binnenstad, waar zich talloze winkels en restaurants bevinden, alsmede het Grand Théâtre en het indrukwekkende operagebouw. Tot slot bevinden zich in de stad vele musea, zoals bijvoorbeeld het Musée d’Aquitaine. Dit is een museum over de historie van de Aquitaine, waar onder andere Romeinse resten tentoongesteld worden. Bordeaux is een prachtige stad die absoluut de moeite waard is om eens te bezoeken. Aangeraden wordt om het bezoek aan Bordeaux over meerdere dagen te verdelen, vanwege het simpele feit dat er heel erg veel te zien en te doen is!

Bordeaux

Bordeaux bezoeken?

Zelf deze prachtige stad verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gironde ook interessant: