Dax

Dax is een stad gelegen in het departement Landes, in de regio Aquitaine. Na Mont-de-Marsen is Dax de grootste stad in dit gebied. De stad ligt aan de rivier Adour, die vanuit de Pyreneeën naar de Atlantische Oceaan vloeit. Dax

Geschiedenis van Dax

De omgeving van deze plaats werd al in de prehistorie bewoond. Hier zijn talloze bewijzen voor gevonden, zoals bijvoorbeeld prehistorische gereedschappen en speerpunten. Op de locatie van de huidige stad ontstond al vroeg in de geschiedenis een klein plaatsje op de oever van de rivier Adour. Mede dankzij de gunstige ligging maakte het plaatsje al snel een groei door. De Romeinen ontdekten de thermale wateren bij het plaatsje. Zij bouwden dan ook thermale baden bij het plaatsje, waardoor Dax al snel uitgroeide tot een van de belangrijkste Romeinse plaatsen in de regio. Daarom bouwden de Romeinen een grote verdedigingsmuur om het plaatsje heen. De aanwezigheid van deze verdedigingsmuur betekende echter niet dat de dreiging van vijanden voorgoed tot het verleden behoorde. Zo lag Dax aan een oude handelsroute naar de Spaanse stad Pamplona, waardoor de stad veel rijkdom vergaarde. Mede dankzij deze rijkdom werd de stad tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland bezet door de Engelsen. Pas in het jaar 1453 werd Dax weer aan het Franse koninkrijk overgedragen. In de zestiende eeuw na Christus kreeg Dax, evenals vele andere plaatsen in het zuiden van Frankrijk, te maken met de vernietigende gevolgen van verschillende religieuze oorlogen, epidemieën en armoede. Mede dankzij haar gunstige ligging met het oog op de handel wist de stad zich echter te herstellen van een rumoerige periode en kon Dax uitgroeien tot de prachtige stad zoals zij vandaag de dag bekend staat.

Dax vandaag de dag

Vandaag de dag is deze plaats een geliefde vakantiebestemming in het departement Landes. Dit heeft voor een groot deel te maken met de aanwezigheid van haar thermale baden. Anderzijds is Dax ook een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke veelzijdige vakantie in het departement Landes. In de mooie oude binnenstad van deze plaats kunt u gerust een middag doorbrengen. In de omgeving is ook genoeg te zien en te beleven. Zo liggen mooie plaatsen als Mont-de-Marsan en Bayonne op rijafstand en is het ongeveer een halfuurtje rijden Atlantische kust. Tot slot kunt u heerlijk wandelen en fietsen in de uitgestrekte bossen van Landes. Een vakantie in of nabij deze prachtige plaats is absoluut de moeite waard en staat garant voor een heerlijke en veelzijdige tijd in het zuiden van de Aquitaine!
Dax

Dax bezoeken?

Wilt u deze mooie plaats zelf verkennen en genieten van haar thermale bronnen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Landes ook interessant: