Domme

Domme is een oud stadje met een ommuurde vesting, boven op een berg langs de rivier de Dordogne. Het stadje wordt tot de mooiste stadjes van Frankrijk gerekend.

De poort van Domme

Geschiedenis van Domme

De geschiedenis van dit oude stadje is onlosmakelijk verbonden met strijd en conflicten. Dit stadje werd in 1281 gesticht door Filips de Stoute, na zijn campagne langs de rivier de Dordogne. Van 1307 tot 1318 werden de Tempeliers op bevel van Filips de Schone gevangen gehouden in de torens van Domme. De Tempeliers gebruikten een codesysteem om met elkaar te communiceren. Vandaag de dag staan de muren nog vol met codes geschreven door de Tempeliers.
Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, veranderde Domme regelmatig van eigenaar. In 1347 werd het stadje ingenomen door de Engelsen. Gedurende de volgende jaren werd het stadje met enige regelmaat heroverd door zowel de Fransen als de Engelsen. Pas in 1437 viel Domme eindelijk weer onder Frans bewind.
Met de godsdienstoorlogen braken er nieuwe periodes van onrust aan voor Domme. In 1588 werd het stadje ingenomen door de Protestanten, die ‘s nachts de kliffen beklommen om de stadspoorten te kunnen openen. Het Protestantse succes was echter van korte duur. In 1592 werd het plaatsje heroverd door de Katholieken.

Domme vandaag de dag

Vandaag de dag lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het plaatsje heeft namelijk haar historische karakter weten te waarborgen. Om het stadje te kunnen betreden, moet men door de grote versterkte poort. De poort wordt geflankeerd door de twee torens waar de Tempeliers gevangen werden gehouden. Deze torens zijn toegankelijk voor toeristen. Op de top van de heuvel waarop Domme zich bevind is er een 180 graden uitzicht over de rivier de Dordogne en het omringende landschap. Op het hoofdplein is een traditionele open markthal te bezichtigen. Gedurende uw bezoek aan dit middeleeuwse stadje, zal u zich terug in de tijd wanen. De prachtige historie, plus het feit dat de tand des tijds geen afbreuk heeft gedaan aan de sfeer in dit prachtige plaatsje, maken een bezoekje absoluut de moeite waard!

Domme bezoeken?

Wilt u zelf dit bijzondere dorpje bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: