Espelette

Espelette is een prachtig plaatsje in het departement Pyrénées-Atlantiques, ook wel Frans Baskenland genoemd. Het is een typisch Baskisch plaatsje, met haar witte gebouwen en rode luiken. Het plaatsje is bekend vanwege haar peper, de zogenaamde ‘Piment d’Espelette’. Espelette

Geschiedenis van Espelette

Het plaatsje heeft haar naam te danken aan de adellijke familie van Navarra. De naam betekent ‘plaats beplant met buxus’, een plant die veel voorkomt in de streek Navarra in Spanje. In de omgeving van het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat het gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er verschillende prehistorische gereedschappen gevonden die dit vermoeden bevestigen. Rond het jaar 1000 na Christus werd er een kasteel gebouwd bij het plaatsje. Zo kon dit plaatsje onder meer verdedigd worden tegen struikrovers. In de zestiende eeuw na Christus bracht Juan Sebastian Elcano, een ontdekkingsreiziger, pepers vanuit de Caraïben. Deze rode pepers bleken goed te gedijen in dit gebied rondom het plaatsje. Het duurde dan ook niet lang voordat deze rode chilipeper bekend zou raken onder de naam ‘Piment d’Espelette’.

Espelette vandaag de dag

Vandaag de dag is dit een van de leukste plaatsjes in Frans Baskenland. Wanneer u dit plaatsje bezoekt zal u al snel opvallen dat dit een typisch Baskisch plaatsje is. Het plaatsje is nagenoeg in haar geheel gewijd aan haar rode pepers. In het plaatsje zijn dan ook verschillende winkeltjes te vinden waar u deze pepers kunt kopen. In de maanden september en oktober kunt u de vele pepers aan de voorkant van de huizen zien hangen, terwijl deze aan het drogen zijn. Ieder jaar in oktober vindt in dit plaatsje het ‘Fete aux piments’ plaats, een feest dat gewijd is aan deze pepers. Voor een uitgebreid bezoek aan dit mooie plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Espelette is een plaatsje dat absoluut een bezoekje waard is. Ook is het plaatsje een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in Frans Baskenland!
Espelette

Espelette bezoeken?

Wilt u dit bijzondere plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: