Hastingues

Hastingues is een klein, middeleeuws plaatsje in het departement Landes en ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de grotere plaats Dax. Dit leuke kleine plaatsje staat bekend als een van de mooiste bastides in dit gebied.

Geschiedenis van Hastingues

Deze bastide werd in het jaar 1289 gesticht door John Hastings, een Engelse edelman. De bastide werd gebouwd op de locatie van een oude Romeinse legerplaats. Met de bouw van de bastide Hastingues moest er een einde komen aan een rumoerige periode in dit gebied. Er was sprake van een voortdurend conflict tussen de Basken, de Béarnais en de Fransen. De bouw van deze bastide, met haar indrukwekkende verdedigingswerken, betekende echter niet dat de onrust in dit gedeelte van Frankrijk ten einde kwam. Vanwege haar strategische locatie en de vele inkomsten uit de handel, is Hastigues door de eeuwen heen meerdere malen geplunderd en platgebrand. Ondanks alle tegenslagen werd de bastide keer op keer weer herbouwd.

Hastingues vandaag de dag

Door haar turbulente geschiedenis is het bijna wonderbaarlijk te noemen dat dit bijzondere plaatsje haar historische karakter door de eeuwen heen heeft weten te behouden. Haar mooie middeleeuwse poort is een stille getuige van het rumoerige verleden van dit plaatsje. In het plaatsje zijn verschillende leuke straatjes om te verkennen. Het plaatsje is niet erg groot. Na een wandeling van een uurtje zult u het grootste gedeelte van het dorp gezien hebben. Brengt u uw vakantie door in het departement Landes? Of in het aangrenzende departement Pyrénées-Atlantiques? Dan is een bezoekje aan dit leuke plaatsje de moeite waard. Een bezoekje aan dit leuke plaatsje kunt u bijvoorbeeld prima combineren met een bezoekje aan een andere bastide in de buurt, La Bastide-Clairence!

Hastingues bezoeken?

Wilt u dit leuke oude plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Landes ook interessant: