Hendaye

Hendaye

Hendaye is een stadje gelegen aan de Atlantische kust, in het departement Pyrénées-Atlantiques. Hendaye ligt vlak bij de grens met Spanje, aan de rivier Bidasoa. Aan de andere kant van de rivier ligt het Spaansje plaatsje Irún.

Geschiedenis van Hendaye

Van oudsher is dit plaatsje altijd al een belangrijke grensplaats geweest. Omdat het plaatsje nagenoeg op de grens met Spanje ligt, is het plaatsje altijd al belangrijk geweest met het oog op de handel. Vanwege haar ligging kreeg het plaatsje echter ook te maken met de gevolgen van de oorlog tussen Frankrijk en Spanje. Zo werd het plaatsje in september van het jaar 1636 bezet door de Spanjaarden. In het jaar 1659 werd het verdrag van de Pyreneeën getekend door beide strijdende partijen, waarmee er een einde kwam aan de schendingen van elkaars grondgebied. Dit verdrag werd getekend op het zogenaamde Île des Faisans, vrij vertaald het boereneiland, gelegen in de rivier Bidasoa, bij Hendaye. De zeggenschap over het eilandje, zou volgens de gemaakte afspraken iedere zes maanden van eigenaar verwisselen. Het zou echter niet lang duren voordat het plaatsje wederom te maken zou krijgen van de gevolgen van militaire schermutselingen tussen Frankrijk en Spanje. Zo werd het stadje met de grond gelijk gemaakt tijdens de oorlog van de Pyreneeën, tussen 1793 en 1795. Pas in het jaar 1863, toen er een spoorlijn bij Hendaye werd aangelegd, maakte het stadje een snelle groei door. Hendaye groeide net als het noordelijker gelegen stadje Biarritz, uit tot een geliefde vakantiebestemming voor de internationale jetset. Het stadje maakte een ware gedaanteverandering door, en groeide uit tot het gezellige kustplaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Hendaye vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje een ideale vakantiebestemming voor diegenen die zowel willen genieten van Frans Baskenland als het Spaanse gedeelte van Baskenland. In de gezellige binnenstad van dit plaatsje zijn veel leuke terrasjes, restaurants en winkels te vinden. Ook voor een heerlijke strandvakantie is dit plaatsje een ideale uitvalsbasis. In de buurt zijn namelijk meerdere gezellige stranden te vinden. Iedere week is er een markt in de binnenstad, waar u aan het juiste adres bent voor een veelvoud aan lokale specialiteiten. Tot slot zijn ook de ruïnes van het fort van Hendaye interessant om te bezoeken. Dit fort dateert uit de zeventiende eeuw, ten tijde van de oorlog met Spanje. Hendaye is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie in het uiterste zuiden van Frankrijk!

Hendaye

Hendaye bezoeken?

Zelf dit leuke plaatsje bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: