La Bastide-Clairence

La Bastide-Clairence is een plaatsje gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, ongeveer twintig kilometer ten oosten van de stad Bayonne. La Bastide-Clairence staat op de officiële lijst van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk.La Bastide-Clairence

Geschiedenis van La Bastide-Clairence

La Bastide-Clairence was oorspronkelijk een versterkt plaatsje dat in het jaar 1288 werd gesticht. De stichting van het plaatsje kwam voort uit de behoefte aan een versterkte nederzetting in dit gebied, dat destijds nog bekend stond om haar uitgestrekte bossen. Het plaatsje maakte al snel een groei door, mede dankzij vluchtelingen uit Spanje, die vluchtten voor de Inquisitie. Rond het jaar 1700 had het plaatsje ongeveer 2000 inwoners. De inwoners van het plaatsje leefden voornamelijk van de wolindustrie en de landbouw. Mede dankzij de vele markten, die soms wel twaalf dagen lang duurden, vergaarde het vestingplaatsje rijkdom. Na de verbanning van Portugese Joden in de zestiende en zeventiende eeuw na Christus, ontstond er een aanzienlijke Joodse gemeenschap in het plaatsje. Dit is dan ook de verklaring voor het feit dat er vandaag de dag een Joodse begraafplaats is in het dorpje.

La Bastide-Clairence vandaag de dag

Vandaag de dag geldt dit bijzondere plaatsje als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Het dorpje staat bekend om haar wit met rode huisjes, een bouwstijl die typerend is voor Frans Baskenland. Aan het centrale plein van dit dorpje zijn verschillende terrasjes te vinden. Het bijzondere aan dit prachtige dorpje, is dat verschillende traditionele ambachten tot op de dag van vandaag beoefend worden. Zo zijn enkele werkplaatsen van ambachtslieden het hele jaar door geopend. Een bezoekje aan het prachtige dorpje La Bastide-Clairence is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie in Frans Baskenland doorbrengt. Vanwege haar gunstige ligging ten opzichte van grotere plaatsen als Bayonne, Biarritz en Hasparren, is La Bastide-Clairence een prima uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in Frans Baskenland.
La Bastide-Clairence

La Bastide-Clairence bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: