Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, ook wel bekend als Les Eyzies, ligt op de plaats waar de rivieren Vézère en Beune samenvloeien. Les Eyzies staat bekend als een van de mooiste dorpjes in het departement Dordogne. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Geschiedenis van Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

De huidige locatie van het plaatsje is al bewoond sinds het Paleolithicum. Evenals elders in de Dordogne waren de omstandigheden dermate goed dat de prehistorische mens goed kon overleven in dit gebied. In de nabije omgeving van Les Eyzies zijn dan ook vele prehistorische grotten te vinden, zoals Font-de-Gaume, maar ook andere prehistorische verblijfplaatsen als La Roque Saint-Christophe. Vanwege haar ligging, temidden van al deze prehistorische bezienswaardigheden, wordt Les Eyzies ook wel de wereldhoofdstad van de Prehistorie genoemd. Het plaatsje is gelegen aan de voet van hoge kalkrotsen. Aan de voet van deze kalkrotsen bevonden zich holten die door de prehistorische mensen gebruikt worden als woning. Tot aan de negentiende eeuw na Christus werd er nog niet gesproken over Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Zo stond het plaatsje tot 1905 bekend als Tayac. Dankzij de vondst van de vele prehistorische woningen rondom het plaatsje, werd de naam van het dorpje veranderd in Les-Eyzies-de-Tayac. Het toevoegstel Eyzies is Occitaans voor ‘woonplaats’ of ‘verblijf’. Later, in 1973, fuseerde het plaatsje met de kleine gemeenschap Sireuil. Sindsdien staat het bekend als Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, dat dus eigenlijk ‘de woonplaatsen van Tayac-Sireuil’ betekent.

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil vandaag de dag

Vandaag de dag is dit leuke plaatsje wereldberoemd. Het plaatsje zelf heeft niet heel veel inwoners, maar vanwege de vele prehistorische bezienswaardigheden in de nabije omgeving wordt het plaatsje jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil is dan ook een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Dordogne. Vele mooie bezienswaardigheden als de grot van Lascaux, Font-de-Gaume en la Roque Saint-Christophe zijn goed bereikbaar, evenals prachtige plaatsjes als La Roque-Gageac en Domme. Ook het plaatsje zelf, met haar prachtige oude straatjes en gebouwen is een bezoekje echter meer dan waard. Het moge duidelijk zijn: Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil is een perfecte vakantiebestemming.
Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: