Monpazier

Monpazier is een bastide, gelegen in het departement Dordogne in de regio Aquitaine. Dit middeleeuwse plaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpjes in de Dordogne, en behoort volgens sommigen zelfs tot de mooiste dorpjes in het zuiden van Frankrijk.

Monpazier

Geschiedenis van Monpazier

De geschiedenis van dit plaatsje begint eigenlijk met het uitbreken van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Toen Henri Plantagenet in het jaar 1154 werd uitgeroepen tot koning van Engeland, vormde dit de aanleiding voor een langdurig conflict tussen Frankrijk en Engeland. Henri Plantagenet was namelijk ook leenheer van de regio Aquitaine, waardoor Engeland met de feitelijk een stuk van het Franse grondgebied in handen kreeg. Hierdoor ontstond een langdurige strijd tussen Frankrijk en Engeland. Om de bevolking te beschermen tegen het geweld werden er door het hele land heen bastides gebouwd. Dit is een dorp gelegen op een strategische locatie, en voorzien van allerlei verdedigingswerken. Monpazier, gesticht in het jaar 1284 na Christus, is zo’n bastide. Het plaatsje was een voorbeeld voor alle andere bastides in Frankrijk. Dit had te maken met de ideale indeling van dit plaatsje. Dankzij haar rechthoekige stratenpatroon, en haar centraal gelegen plein, was Monpazier het nagenoeg perfect voorbeeld van een relatief gemakkelijk te verdedigen bastille. Ondanks de turbulente jaren ten tijde van de Honderdjarige Oorlog, heeft dit plaatsje de tand des tijds goed doorstaan en heeft zij tot op de dag van vandaag haar middeleeuwse karakter behouden.

Monpazier vandaag de dag

Vandaag de dag geldt Monpazier als een drukbezochte bastide. Dit komt voornamelijk doordat het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Wanneer u door de oude straatjes van dit leuke plaatsje loopt, komt u vele prachtige oude gebouwen tegen. Met name het centrale plein, het Place des Cornières, is erg leuk. Hier vindt u meerdere gezellige restaurantjes en winkeltjes. Met het verkennen van deze bastide bent u zo een middagje zoet. Een bezoekje aan Monpazier is dan ook van harte aan te bevelen!

Monpazier

Monpazier bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende bastide zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: