Mont-de-Marsan

Mont-de-Marsan is een stadje gelegen in het departement Landes. Het plaatsje ligt iets ten zuiden van het bos van Landes, het grootste bos van West-Europa. De oorsprong van de naam Mont-de-Marsan is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Aan de ene kant zou de naam afgeleid kunnen zijn van een Romeinse god, aan de andere kant zou de naam van dit plaatsje te maken kunnen hebben met het omliggende gebied, wat vroeger een moeras moet zijn geweest.

Mont-de-Marsan

Geschiedenis van Mont-de-Marsan

De geschiedenis van het plaatsje begint in de prehistorie. Opgravingen hebben aangetoond dat de omgeving rondom het huidige plaatsje al sinds het Paleolithicum bewoond moet zijn geweest. Uit de opgravingen blijkt dat men destijds vooral moet hebben geleefd van de landbouw. Zo zijn er scherven van aardewerk gevonden, maar ook restanten van wat ooit boerderijen moeten zijn geweest. Het plaatsje is ergens in de periode tussen 1136 en 1140 officieel gesticht door Pierre de Lobanner, een burggraaf uit de nabije omgeving. Allereerst werd er een fort gebouwd op de locatie van het huidige plaatsje. Doordat de burggraaf grond beloofde aan eenieder die zou helpen met de verdediging van het fort, ontstond hier al snel een klein dorp. Na de uitbraak van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, werd Mont-de-Marsan al snel bezet door de Engelsen. Uiteindelijk zou het plaatsje zo’n drie eeuwen door de Engelsen bezet blijven, voordat het weer werd toegekend aan Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadje bezet door de Duitsers. Het plaatsje was strategisch gezien belangrijk voor de Duitse bezetters, omdat er een klein vliegveldje in de buurt lag. Dit vliegveld zou uiteindelijk uitgroeien tot een van de belangrijkste basissen voor de Luftwaffe in het zuidwesten van Frankrijk. Op 21 augustus werd Mont-de-Marsan bevrijd door de Geallieerde legers.

Mont-de-Marsan vandaag de dag

Vandaag de dag is Mont-de-Marsan een erg leuk plaatsje om te bezoeken. Veel sporen uit het verleden zijn nog overduidelijk zichtbaar, zoals bijvoorbeeld torens van de oude vestigingsmuur. Ook de oude Romaanse kapel is erg interessant om te bezoeken. Deze kapel stamt uit de 12e eeuw na Christus, en is tot op de dag van vandaag in haar oorspronkelijke staat te bewonderen. Ook de oude binnenstad is de moeite waard om te bezoeken. Hier vindt u verschillende oude straatjes met leuke winkeltjes. Mont-de-Marsan is een leuk plaatsje dat een inzage biedt in de geschiedenis van zowel het plaatsje zelf als de omringende omgeving!

Mont-de-Marsan

Mont-de-Marsan bezoeken?

Zelf dit leuke plaatsje bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Landes ook interessant: