Montignac

Montignac is een schilderachtig plaatsje gelegen aan de oevers van de rivier Vézère, in het departement Dordogne. Het plaatsje is wereldberoemd vanwege de grot van Lascaux, een van de mooiste bezienswaardigheden in de Dordogne vanwege haar muurschilderingen. Montignac

Geschiedenis van Montignac

De omgeving van dit stadje is al sinds de prehistorie bewoond geweest. Dit is gebleken aan de hand van de vele archeologische bodemvondsten. Ook de aanwezigheid van de grot van Lascaux bewijst dat het gebied al vele eeuwen bewoond is geweest. De daadwerkelijke geschiedenis van Montignac begon eigenlijk pas tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Aan de hand van verschillende bodemonderzoeken ontdekte men dat er op de huidige locatie van het plaatsje ooit twee Romeinse villa’s hebben gestaan. Rondom deze Romeinse villa’s is vervolgens een dorpje ontstaan. In de middeleeuwen was het stadje een dermate belangrijk plaatsje dat er een grote vesting werd gebouwd om het plaatsje te beschermen. Dit kasteel werd echter nagenoeg volledig verwoest in het jaar 1825, waarbij er bijna alleen nog maar een toren overbleef. Toen in het jaar 1940 de grot van Lascaux werd ontdekt, gold dit als een van de grootste prehistorische ontdekkingen aller tijden. De ontdekking van de grot had grote gevolgen voor het plaatsje Montignac. Zo trok de grot vele bezoekers van heinde en verre aan, waardoor het plaatsje kon uitgroeien tot een van de mooiste plaatsjes aan de rivier Vézère, zoals het tot op de dag van vandaag bekend staat.

Montignac vandaag de dag

Vandaag de dag staat Montignac bekend als een van de mooiste plaatsjes in de Dordogne. Vanwege haar schilderachtige ligging aan de rivier Vézère is het heerlijk vertoeven in dit plaatsje. Haar mooie middeleeuwse straatjes met winkels en prachtige oude gebouwen zijn een genot om door heen te wandelen. Vanaf de prachtige oude stenen brug over de Vézère kunt u de verschillende paalwoningen met hun houten galerijen bewonderen. In Montignac kunt u gerust een heerlijk middagje doorbrengen. Montignac mag dan met name bekend zijn vanwege de grot van Lascaux: een bezoekje aan dit plaatsje zelf is echter ook meer dan de moeite waard!
Montignac

Montignac bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje aan de rivier Vézère zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: