Navarrenx

Navarrenx is een versterkt plaatsje in het departement Pyrénées-Atlantiques, ongeveer 42 kilometer ten oosten van de grotere plaats Pau. Dit bijzondere plaatsje behoort sinds 2014 officieel tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk, de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Navarrenx

Geschiedenis van Navarrenx

Het gebied rondom het hedendaagse vestingplaatsje werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo is bekend dat hier al in de eerste eeuw na Christus sprake was van menselijke bewoning. De eerste vermelding van het plaatsje was in een oud document uit de elfde eeuw. Het plaatsje groeide uit tot een belangrijke tussenstop voor pelgrims op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. In de elfde eeuw na Christus werd hier een brug gebouwd over de rivier de Gave, wat betekende dat de pelgrims niet langer om hoefden te reizen. Tijdens de middeleeuwen werd Navarrenx aanzienlijk uitgebreid. Zo werden er vele verdedigingswerken gebouwd en groeide dit plaatsje uit tot een van de belangrijkste vestingen in de regio. Dankzij deze verdedigingswerken kon Navarrenx tijdens de Godsdienstoorlogen een drie maanden durende belegering weerstaan. Tot op de dag van vandaag zijn de indrukwekkende verdedigingsmuren van Navarrenx in haar volle glorie te bewonderen.

Navarrenx vandaag de dag

Vandaag de dag staat Navarrenx bekend als een van de mooiste voorbeelden van een middeleeuwse vesting in het zuiden van Frankrijk. Doordat het plaatsje haar oorspronkelijke karakter door de eeuwen heen heeft weten te behouden, voelt een wandeling door dit plaatsje als een reis terug in de tijd. Tot op de dag van vandaag zijn de indrukwekkende verdedigingswerken te bezichtigen, van de versterkte muren tot aan de zogenaamde Porte Sant Antoine. Dit bouwwerk is volgens de kenners verreweg het mooist overgebleven gedeelte van de vesting. Wanneer u dit bijzondere plaatsje bezoekt is het absoluut de moeite waard om een wandeling te maken over haar verdedigingsmuur. Vanaf deze muren kunt u niet alleen genieten van een prachtig uitzicht over het plaatsje , maar ook over haar omgeving. Ook de Église Saint-Germain-d’Auxerre, een prachtige kerk uit de zestiende eeuw, is de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Pyrénées-Atlantiques is een bezoekje aan dit bijzondere vestingplaatsje meer dan de moeite waard!

Navarrenx bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende vestingplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: