Pau

Pau is een stad gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, in de regio Aquitaine. Na Bordeaux en Toulouse wordt Pau als de belangrijkste stad in het zuidwesten van Frankrijk beschouwd.Pau

Geschiedenis van Pau

Het is niet helemaal duidelijk waar de naam van dit plaatsje vandaan komt. Sommigen beweren dat de naam is afgeleid van het woord pieu, wat weer is afgeleid van de palissade rondom het kasteel van Pau. Andere onderzoekers verklaren dat de naam weleens kan zijn afgeleid van een oversteekplaats in een nabijgelegen rivier. Anders dan bij andere steden in het zuidwesten van Frankrijk het geval is, zijn er in de nabije omgeving van deze stad geen sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. De stad is gebouwd op een bijzondere locatie, aan de voet van een doorgang door de Pyreneeën. De stad zou zijn ontstaan rondom een fort, dat eerder op deze strategische locatie zou zijn gebouwd. Door de eeuwen heen ontstond er een klein dorp rondom het fort, dat bescherming bood aan de omwonenden. In de dertiende eeuw na Christus was dit plaatsje uitgegroeid tot een klein plaatsje dat inmiddels deel uitmaakte van de provincie Béarn. Later werd de stad uitgeroepen tot de hoofdstad van de regio Basses-Pyrénées, wat een van de zuidelijkste regio’s van Frankrijk was. In de negentiende en twintigste eeuw maakte het plaatsje een periode van groei door, onder meer dankzij de vliegindustrie en aardgas. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd het plaatsje ‘ontdekt’ door toeristen. Veel rijke edelen reisden naar Pau om hier de zomer door te brengen. Hierdoor vergaarde het plaatsje veel rijkdom, en kon het uitgroeien tot de prachtige stad zoals het vandaag de dag bekend staat.

Pau vandaag de dag

Vandaag de dag is Pau een van de mooiste steden in het zuiden van Frankrijk. De vele prachtige gebouwen en de historische binnenstad zorgen er voor dat deze stad jaarlijks door vele toeristen bezocht wordt. Het feit dat de stad Pau een populaire vakantiebestemming is, blijkt wel uit het feit dat er meer dan 160 restaurants in de stad zijn te vinden. Ook zijn er vele leuke bezienswaardigheden in de stad te vinden. Van het prachtige kasteel van Pau tot aan het mooie Parlement de Navarre. In deze stad kunt u gerust een dagje doorbrengen zonder dat u uitgekeken raakt!
Pau

Pau bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Atlantiques ook interessant: