Penne-d’Agenais

Penne-d’Agenais is een prachtig middeleeuws plaatsje in het departement Lot-et-Garonne. Het plaatsje staat bekend als een van de mooiste bastideplaatsjes in dit gebied en ook om haar indrukwekkende Basilique Notre-Dame-de-Peyragude. Penne-d'Agenais

Geschiedenis van Penne-d’Agenais

In de omgeving van dit mooie plaatsje zijn in de loop der jaren talrijke opgravingen gedaan. Hierbij zijn onder meer de overblijfselen gevonden van een oude Gallo-Romeinse nederzetting. Tijdens de middeleeuwen groeide het plaatsje uit tot een van de belangrijkste versterkte plaatsen in de regio. Dit had onder meer te maken met haar strategische ligging, bovenop een hoge rots. Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, gaf opdracht tot het versterken van het kasteel bij dit plaatsje, waardoor de invloed van dit plaatsje alleen maar groter werd. Aan het begin van de dertiende eeuw was de kruistocht tegen de Katharen in volle gang. Omdat Penne-d’Agenais onderdak bood aan de katharen werd het plaatsje belegerd. Na een belegering van vijftig dagen gaf het plaatsje zich over aan de legers van de graaf van Toulouse. Tijdens de Honderdjarige Oorlog lag het plaatsje nagenoeg midden op het strijdtoneel. Het plaatsje veranderde regelmatig van eigenaar. Na de Honderdjarige Oorlog heeft het plaatsje zwaar geleden onder de gevolgen van de Godsdienstoorlogen en de Pest.

Penne-d’Agenais vandaag de dag

Ondanks haar turbulente verleden staat het plaatsje Penne-d’Agenais vandaag de dag bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Lot-et-Garonne. Met haar prachtige middeleeuwse straatjes en haar oude gebouwen is een wandeling door dit plaatsje absoluut de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u dit plaatsje bezoekt kan een bezoekje aan de indrukwekkende Basilique Notre-Dame-de-Peyragude niet ontbreken. Ook in de omgeving van dit plaatsje is genoeg te zien en te beleven. Zo behoort bijvoorbeeld een bezoekje aan het mooie bastideplaatsje Pujols tot de mogelijkheden. Brengt u uw vakantie door in het departement Lot-et-Garonne? Dan is een bezoekje aan Penne-d’Agenais absoluut de moeite waard!
Penne-d'Agenais

Penne-d’Agenais bezoeken?

Wilt u dit prachtige historische plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot-et-Garonne ook interessant: