Périgueux

Périgueux is een stad gelegen in het departement Dordogne, in de regio Aquitaine. Het gebied waar de stad in ligt wordt ook wel Périgord Blanc genoemd.

Périgueux

Geschiedenis van Périgueux

De stad Périgueux is een stad met een lange geschiedenis. Nabij de huidige locatie van de stad, lag in de eerste eeuw voor Christus de plaats Vésone. Dit was een stad met meer dan duizend inwoners van een stam met de naam Petrocorii. Toen de stad was veroverd door de Romeinse Keizer Caesar werd de naam veranderd in Vesunna. In haar hoogtijdagen had Vesunna een inwoneraantal van ongeveer 20.000 inwoners. In de periode van het Romeinse Rijk werden er meerdere typisch Romeinse gebouwen gebouwd in het stadje, zoals een amfitheater. In de derde eeuw na Christus werd de stad meerdere malen aangevallen door de Alemanen. Hierdoor werden er talloze gebouwen verwoest. Met het materiaal van deze verwoeste gebouwen werden er grote vestingmuren aangelegd, ter bescherming tegen toekomstige aanvallen. Vervolgens maakte het stadje een lange periode van relatieve rust door. De stad groeide gestaag door, wat leidde tot de bouw van de bekende kerk Saint-Étienne-de-la-Cité. Ondertussen werd er ook buiten de stadsmuren gebouwd aan een kerk, Saint-Front genaamd. De kerk werd gebouwd boven op de laatste rustplaats van Sint-Front, een heilige die in de derde eeuw na Christus verantwoordelijk zou zijn geweest voor de kerstening van de regio Périgord. Deze kerk zou later in de geschiedenis uitgroeien tot bedevaartsoord.

Périgueux vandaag de dag

Vandaag de dag is Périgueux een gezellige stad vol kunst en historie. De stad is dan ook niet voor niets geclassificeerd als ‘ville d’art et d’histoire’. Aan de ene kant kunt u heerlijk ronddwalen in de oude straatjes en steegjes in de binnenstad. Anderzijds kunt u zich vergapen aan de beroemde Saint-Front kathedraal. Tot slot is het ook mogelijk om u in een van de musea die Périgueux rijk is te verdiepen in de geschiedenis van de stad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het museu van Périgord, dat bekend staat als een van de belangrijkste prehistorische musea van Frankrijk. Kortom, er is genoeg te zien en te doen in en nabij Périgueux!

De kathedraal Saint-Front in Périgueux

Périgueux bezoeken?

Wilt u Périgueux zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Dordogne ook interessant: